AFFLIGEM - Patrick Van Craenenbroeck stelt zijn keramische sculpturen tentoon in de expo “Schaduwen van het vuur”

C21

AFFLIGEM - Patrick Van Craenenbroeck stelt zijn keramische sculpturen tentoon in de expo “Schaduwen van het vuur”

Editiepajot_affligem_tentoonstelling_2_patrick_van_craenenbroeck_foto_marc_wouters
Eén van de vele keramisch sculpturen van Patrick Van Craenenbroeck. - Foto's © Marc Wouters
Editiepajot_affligem_tentoonstelling_1_patrick_van_craenenbroeck_foto_marc_wouters
Eén van de vele keramisch sculpturen van Patrick Van Craenenbroeck. - Foto's © Marc Wouters
 

Damme, het schilderachtig, middeleeuws stadje in de polders van België op een steenworp van het historische Brugge en de Belgische kust is deze zomer een bezienswaardigheid rijker. De gerenommeerde beeldhouwer, Patrick van Craenenbroeck uit Affligem, palmt er de crypte van de historische stadshallen in om zijn keramische sculpturen onder te brengen.

Zo’n 15 jaar geleden stelde deze kunstenaar hier al een keer zijn werken tentoon. Begeesterd door de mogelijkheden van dit prachtig kader, met zijn zuilen en gewelven, keert hij dit jaar in juli terug met nieuwe creaties voor een spectaculaire expo met de titel “Schaduwen van het vuur”.

Vuur is heel belangrijk in het creatieproces van de sculpturen van Van Craenenbroeck. Aangezien hij zijn beelden opbouwt uit verschillende kleisoorten, zonder oxyden en glazuren, en zijn sculpturen op een ambachtelijke wijze bakt, heeft het vuur en de rookontwikkeling in de oven een beslissende invloed op het kleurenpalet van de beelden. De sculpturen worden als het ware door het vuur gecreëerd en worden door de kunstenaar daarom ook “Schaduwen van het vuur” genoemd.

Maar, niet alleen de sculpturen zijn vol ‘vuur’, ook de kunstenaar. Zijn inspiratie en energie wordt zichtbaar door de creaties die hij maakt en door de manier waarop hij de ruimte ook dit keer tot een spectaculaire scène bouwt, waarin zijn kleine en levensgrote figuren tot leven komen.

Aan de inkom word je verwelkomd door een serene, eerder boeddhistische figuur terwijl andere mythische krijgers en koningen, uit een ongekend tijdperk de twee afzonderlijke expovertrekken vullen. In de ene ruimte bewaken versteende wachters met gebalde vuisten en toegeknepen ogen koelbloedig de kamer waarin de oppergod troont, terwijl verderop twee krijgers stoer en intimiderend tegenover elkaar staan, wachtend op een krimp om de strijd aan te gaan.

Een koning en zijn koningin, uit een even ongedefinieerde tijd, kijken samen van op een boomstronk op het schouwspel toe. De mystieke muziek op de achtergrond en het inventieve gebruik van het spel van licht en schaduw maken deze expo tot een totaalspektakel, dat de bezoeker niet onbewogen zal laten.

De tentoonstelling in dit historisch kader is te bezoeken van 18 juli tot en met 1 augustus, telkens van 13.30 uur tot 18.00 uur, of op afspraak via 0476 737 034. De inkom is gratis.
 
Wat
Expo ‘Schaduwen van het vuur’ met keramische sculpturen van Patrick Van Craenenbroeck
 
Wanneer
Expo van 18 juli tot en met 1 augustus 2010, van 13.30 uur tot 18.00 uur. Op afspraak via 0476 737 034
 
Waar
Stadshallen, Damme
 
Inkom
Gratis
 
Meer info
www.patrickvancraenenbroeck.be - info@patrickvancraenenbroeck.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2010
Steven Walravens
Marc Wouters
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief