AFFLIGEM is ambassadeur van “Vlaanderen Lekker Land”

C21

AFFLIGEM is ambassadeur van “Vlaanderen Lekker Land”

Editiepajot_affligem_overzicht_fotocollage_gerrit_achterland
Fotocollage © Gerrit Achterland
 
Gemeente_affligem_p200

Affligem (Vlaams-Brabant), Hamont-Achel (Limburg), Kasterlee (Antwerpen), Poperinge (West-Vlaanderen) en Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen) zijn verkozen tot ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois zonet bekend in het Vlaams Parlement.

Sinds mei 2010 streden 25 laureaat-gemeenten om deze titel, waarbij ze zowel het publiek als een jury trachtten te overtuigen van hun project. Bijna 28.000 mensen brachten hun stem uit. Samen met de jury selecteerden ze per provincie de gemeente die er het best in slaagde om haar authentieke en culinaire troeven te promoten.
Minister Bourgeois: “Deze vijf gemeenten dragen tot september 2012 de eretitel van ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Het zijn eigenlijk de ‘lekkerste’ gemeenten van Vlaanderen. Zij weten hun culinair erfgoed uitstekend in de verf te zetten en maken een band met horeca en toerisme.   Je kunt het culinair-toeristische bestemmingen noemen. ”
Naast deze titel krijgen de ambassadeurs nog een aantal promotionele voordelen aangeboden. Het tv-programma ‘Vlaanderen Vakantieland’ brengt op 2 en 3 oktober een reportage over de vijf ambassadeurs en hun projecten.
Minister Bourgeois: “Het culinaire is een uitstekende opstap voor het lokaal verblijfstoerisme. Voor vele mensen is goed tafelen gecombineerd met cultuur of recreatie een ideale gelegenheid om 2 tot 3 dagen in een streek te verblijven en er te overnachten.”
 Deze campagne is een initiatief van vzw Tafelen in Vlaanderen, in samenwerking met de provinciale toeristische organisaties en de Federatie Horeca Vlaanderen.
Het publiek en een professionele jury verkozen samen de vijf ambassadeurs. Van 20 mei tot 31 augustus kon het publiek zijn stem uitbrengen. Deze telde voor 25% mee in de totaalscore. De mening van de jury, met vertegenwoordigers van Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties, VLAM, de Federatie HoReCa Vlaanderen, het kabinet van de minister voor Toerisme, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en Tafelen in Vlaanderen, had een gewicht van 75% in de eindscore.
De vijf ‘Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land’ zijn:
o             Affligem: De hop uit Affligem en de omliggende regio werd ooit het groene goud genoemd. In het landschap, bij een aantal hopboeren en natuurlijk in het bier, vind je enkele prachtige getuigen van dit rijke verleden. Ontdek Affligem Hoppeland tijdens een hopwandeling, breng een bezoek aan de abdij of geniet van de Affligembieren, de Affligemkaas of een heus hopmenu.
o             Hamont-Achel: In dit charmante stadje kan je genieten ‘Tussen teuten en trappisten’. Hamont-Achel telt twee authentieke culinaire toppers die aan tafel hand in hand gaan. Enerzijds de Achelse trappist en anderzijds de Blauwe Grevenbroecker, een blauwe schimmelkaas. Geniet in diverse horecazaken van een streekmenu op basis van deze producten en proef een gratis Achel Trappist!
o             Kasterlee: Met ludieke wedstrijden en evenementen, zoals pompoenpitspuwen en de pompoenregatta (kanovaren in een pompoen), deed Kasterlee als pompoendorp een gooi naar het ambassadeurschap. Wie wel een pompoensoepje kan smaken of wil deelnemen aan tal van activiteiten, moet in het najaar (midden september – begin november) zeker eens een bezoekje brengen aan Kasterlee.
o       Poperinge: Hop speelt een belangrijke rol in deze stad, die zich profileert als de hoofdstad van het goede leven. Tijdens de vele lekkere evenementen met hop en bier in de hoofdrol, speelt de stad haar gastronomische troeven helemaal uit. Deze zomer plaatste ze ook het oude streekgerecht, de hennepot in de kijker. Voor wie het liever cultureel houdt, is een bezoek aan het interactieve Hopmuseum een aanrader.
o             Sint-Laureins: Van oudsher is het krekengebied van Sint-Laureins bekend om zijn paling. Om haar rijke palingtraditie in de verf te zetten, roept de gemeente de maand oktober uit tot ‘Sentse palingmaand’. Niet alleen kan je in diverse horecazaken proeven van de culinaire lekkernij, maar je kan onder meer ook deelnemen aan palingwandelingen, demonstraties palingroken en kookworkshops.
Op de Brusselse Grasmarkt zal het infokantoor van Toerisme Vlaanderen dit najaar in het teken staan van de ambassadeurs. Op die manier kunnen toeristen de bekroonde gemeenten en hun culinaire aanbod leren kennen. Tot slot heeft cartoonist AAaRGh voor ieder van de ambassadeurs een cartoon ontworpen op basis van hun project, om iedereen op de hoogte te brengen van hun bekroning.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2010
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief