AFFLIGEM is lekkerste gemeente van Vlaams-Brabant

C21

AFFLIGEM is lekkerste gemeente van Vlaams-Brabant

Affligem_hoppeland_p200

Affligem sleept voor Vlaams-Brabant de titel van “Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land” in de wacht. Met het project Affligem Hoppeland slaagde de gemeente erin om zich als hopgemeente op de toeristische kaart te zetten. Affligem mag deze titel twee jaar houden.

In de strijd om de titel van Ambassadeur Vlaanderen lekker Land voor Vlaams-Brabant haalde Affligem het van Beersel, Diest, Leuven en Hoegaarden. De sterke lokale ondersteuning en nauwe samenwerking van gemeente, gidsenbond, abdij, Affligem Brouwerij en horecazaken maakte van de Lekker Land-acties die Affligem voerde een succes. Met ruime voorsprong haalde Affligem de stem van het publiek en later ook de stem van de jury.
Met het Project 'Affligem, Hoppeland' wil Affligem het rijke hopverleden uit de regio nieuw leven inblazen. Hopvelden werden opnieuw aangelegd en jaarlijks organiseren ze twee hopweekends. Zo viert Affligem in september de hopoogst en in maart de oogst van de hopscheuten. Daarnaast werkten ze een leuk permanent aanbod aan culinair toeristische activiteiten uit. Centraal staat de hop in al zijn facetten, zoals de hopvelden, de oogst, de hoppluk, de hopscheuten en de afgeleide producten, de Affligemse bieren, kaas en jenever. Dit wordt gekoppeld aan verschillende hopwandelingen, een bezoek aan de abdij en een degustatie van bieren en kaas. Bovendien, uniek in Vlaanderen, kunnen groepen vanaf tien personen zich gratis laten begeleiden door een enthousiaste gids. Ook rolstoelgebruikers kunnen Affligem Hoppeland ontdekken met een wandeling op maat. Plaatselijke restaurants Gasthof D'Oude Brouwerij, De Ganck, Loanton en Anobesia bieden speciale hopmenu's aan.
"De manier waarop de streekgebonden culinaire troeven op toeristisch-recreatieve wijze werden uitgespeeld en de opmerkelijk sterke samenwerking met plaatselijke organisaties en horeca maakte voor de jury van deze laureaat de verdiende winnaar. Organisaties zoals de gidsenbond, maar ook de abdij, Affligem Brouwerij en de plaatselijke horeca zetten meteen hun schouders onder dit project en zorgden ervoor dat het ook werkelijk tot leven kwam. Met een minimum aan middelen, maar een maximum aan inzet en engagement werd in een mum van tijd een gevarieerd pakket van activiteiten op poten gezet. En dit niet zonder succes, Affligem zag zijn bezoekersaantal verdrievoudigen. Met promoacties zoals 'Uw stem voor een Affligem!' waarbij Affligem Brouwerij alle stemmers trakteerde op een Affligem gaven ze hun project ruimere bekendheid. Het publiek beloonde deze inspanningen met overtuiging. Dit alles zorgde ervoor dat Affligem als één van de kleinste gemeentes de titel van Ambassadeur in de wacht kon slepen", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Sinds mei streden in heel Vlaanderen 25 laureaat-gemeenten om deze titel, waarbij ze zowel het publiek als een jury trachtten te overtuigen van hun project. Van 20 mei tot 31 augustus kon het publiek zijn stem uitbrengen die meetelde voor 25% in de totaalscore. De mening van de jury, met vertegenwoordigers van het kabinet van de minister voor Toerisme, Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties, VLAM, de Federatie HoReCa Vlaanderen, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en Tafelen in Vlaanderen telde mee voor 75%.
"Bijna 28.000 mensen brachten hun stem uit. Samen met de jury selecteerden ze per provincie de gemeente die er het best in slaagde om haar authentieke en culinaire troeven te promoten. Affligem krijgt voor twee jaar de titel ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
De campagne Vlaanderen Lekker Land is een initiatief van vzw Tafelen in Vlaanderen, in samenwerking met de provinciale toeristische organisaties en de Federatie Horeca Vlaanderen. Samen willen ze de culinaire troeven van Vlaanderen op toeristisch vlak uitspelen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2010
Frank Ilsbroux
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief