N-VA AFFLIGEM vraagt beter onderhoud van voetwegen en bermen

C21

N-VA AFFLIGEM vraagt beter onderhoud van voetwegen en bermen

Guy_uyttersprot_p200
Guy Uyttersprot. - Foto © ep

N-VA vraagt meer aandacht om in de toekomst, het onderhoud en de netheid van de wegbermen te waarborgen. Om het openbaar groen onkruid vrij te houden stelt N-VA-Gemeenteraadslid Guy Uyttersprot voor om leefloners in te schakelen.

Het onderhoud van de vele bomen, bloemen en perkjes in Affligem vraagt, tijdens de zomermaanden, veel werk van de gemeentearbeiders. Om het onkruid te bestrijden, mogen tegen 2014 geen pesticiden meer worden gebruikt, waardoor de gemeente veel meer mankracht nodig hebben.
Om het gebrek aan mankracht op te vangen stelt het gemeenteraadslid voor om leefloners in te schakelen voor het groenonderhoud en het opruimen van zwerfvuil. Leefloners mag je niet laten werken volgens de wet, wel als ze onder artikel 60 van de OCMW-wetgeving worden geplaatst. Het zijn meestal mensen die door omstandigheden, een tegenslag of een ziekte in die situatie verzeild zijn geraakt. Daar zijn mensen bij die niet kunnen werken, maar er zijn er zeker ook bij die dat wel kunnen en willen doen. Dat moet na selectie blijken. Dit werk kan voor hen een springplank zijn om zich opnieuw in het reguliere arbeidscircuit in te schakelen. Eenmaal het OCMW een screening heeft uitgevoerd, kan het schepencollege definitief beslissen.
Het raadslid zou de leefloners niet verplichten. Mensen kiezen niet voor een leefloon en je mag ze niet straffen. Toch vind hij persoonlijk dat die mensen voor hun werk een extra vergoeding moeten krijgen. Gemeenschapswachten bijvoorbeeld zijn werkzoekenden, die een werkloosheidsuitkering krijgen, maar zij krijgen voor hun werk als gemeenschapswacht ook een extra vergoeding. Dat moet voor de leefloners ook kunnen. Je moet die mensen ook motiveren en over de streep kunnen trekken. Als ze met dit werk hun financiële situatie, die al precair is, kunnen verbeteren, denkt hij dat je een gemotiveerde groep leefloners aan de slag kan krijgen.
Het N-VA-voorstel werd al besproken op het schepencollege, maar doorverwezen naar het Vast Bureau van het OCMW. "Het is op zich een goed idee maar er komt praktisch gezien heel wat bij kijken", reageert schepen van Openbare Werken Paul Geeraerts (CD&V). "Denk aan de begeleiding van de leefloners. Bovendien kan zoiets enkel in overleg met het OCMW gezien artikel 60 van de OCMW-wetgeving." De schepen sluit een vrijwillige activering niet uit maar wil eerst overleggen met alle betrokken partijen
Ondermeer in Willebroek, Oostende, Blankenberge werkt men eveneens aan dergelijk project.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief