AFFLIGEMSE historicus dom Wilfried Verleyen 60 jaar monnik

C21

AFFLIGEMSE historicus dom Wilfried Verleyen 60 jaar monnik

Editiepajot_affligem_dom_wilfried_verleyen_foto_ben_vermoesen
Dom Wilfried Verleyen. - Foto © Ben Vermoesen

Op 16 september 1949 trad de toen 18-jarige Herman Verleyen te Affligem in en een jaar later legde hij zijn eerste geloften af. Hij koos als kloosternaam Wilfried. Na studies aan Sant’ Anselmo te Rome en aan de KUL bleef hij zich door persoonlijke studie verder bekwamen tot hij op 12 juli 1979 te Leuven promoveerde tot doctor in de geschiedenis.

Dom Wilfried was vanaf 1960 een korte tijd leraar en nadien vervulde hij meerdere taken in de abdij. Maar het is vooral als historicus dat hij grote faam verwierf. Aangespoord door dom Cyprianus Coppens legde hij zich toe op de geschiedenis van de abdij. Jaar na jaar hield hij zich met deze materie bezig en dat resulteerde in meer dan 250 publicaties over personen en periodes van het Affligems verleden. Het hoogtepunt was ongetwijfeld “Negen eeuwen Affligem” uitgegeven in 1983. Het is een synthese van de abdijgeschiedenis en daarmee trad hij in de voetsporen van illustere voorgangers als Beda Regaus, Albertus Van Roy en Cyprianus Coppens.
Gelukkig denkt dom Wilfried nog niet aan stoppen en dat is voor De Faluintjes goed nieuws. De redactie hoopt nog lang op zijn medewerking te mogen rekenen en ze sluit zich graag aan bij de vele gelukwensen die de jubilaris mocht ontvangen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2010
Ben Vermoesen
Ben Vermoesen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief