REGIO - Gemeenten maken zich klaar voor hevige regenval

C21

REGIO - Gemeenten maken zich klaar voor hevige regenval

Editiepajot_pajot_water_01_tom_vierendeels
De machines draaiden op volle toeren - Foto's © Tom Vierendeels
 
Editiepajot_pajot_water_02_tom_vierendeels
 
Editiepajot_pajot_water_03_tom_vierendeels
 
Editiepajot_pajot_water_04_tom_vierendeels
 
Editiepajot_pajot_water_05_tom_vierendeels
 

Heel wat steden en gemeenten in het Pajottenland, Denderstreek en Zwalmstreek maken zich zorgen: Er wordt heel wat regen verwacht de komende uren. Preventief is de Civiele Bescherming van Liedekerke zandzakjes aan het vullen voor alle gemeenten en brandweerdiensten uit de kritieke delen. We gingen een kijkje nemen in de kazerne waar commandant Guy Spitaels ons meer uitleg gaf.

“We zijn momenteel volop bezig met zandzakjes te vullen”, vertelde commandant Spitaels vrijdagnamiddag. “Dit omdat er verschillende gemeente- en brandweerdiensten een levering vragen.” Wel benadrukt men dat alles preventief gebeurt. “Moesten er zich problemen voordoen, kunnen de brandweerkorpsen zo een eerste interventie doen. Zo staan ze steeds paraat.”

Naast gevulde zandzakjes kan de Civiele ook lege zakken aanbieden. “Deze zijn voor de gemeentediensten die met de hand de zakjes willen vullen”, vult commandant Spitaels nog aan.

Maar zoals eerder vermeld zijn alle acties momenteel preventief. “Er zijn nog geen bedreigingen en het is afwachten wat er vannacht zal vallen van de voorspelde regen”, wacht de commandant af.

“Met één machine kunnen we een driehonderdtal zandzakjes per uur vullen”, berekend de commandant. “In totaal hebben we twee machines, want momenteel volstaat. In Wallonië en Braschaat staan er ook nog twee in elke kazerne die eventueel, samen met manschappen, overgebracht kunnen worden aangezien er daar geen problemen verwacht worden.”

Een tekort zal er dus niet zijn, al moet natuurlijk wel voldoende zand voorradig zijn. “We hebben al enkele firma’s die bouwmaterialen verkopen kunnen contacteren en zij bieden ons zand aan”, weet commandant Spitaels. “Een tekort zal er dus niet snel zijn.”

Brandweerkorpsen uit onze regio die van de dienst gebruik maakten zijn deze van Lennik en Halle. Bij de brandweer van Lennik gingen particulieren in de kazerne zandzakjes halen om voorbereid te zijn, maar grote acties doen ze in Lennik nog niet. Bij de brandweer van Halle zit de schrik er wel in. “We hebben momenteel al tweehonderd zakjes uitgedeeld en op de kritieke punten zijn we zelf gaan leveren”, klonk het in de namiddag. “Het is springtij wat wil zeggen dat de zee op haar hoogste punt staat, enkele uren later kan dit voelbaar zijn in het binnenland. In combinatie met de hevige regenval kant dit serieuze gevolgen hebben voor de Zenne. Ook de Grobbegracht moeten we in het oog houden. Overal zien we het water stijgen maar er zijn nog geen gevaren.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2010
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief