Een nieuwe krijgskunstclub met succes: Kenshiki Dojo AFFLIGEM

C21

Een nieuwe krijgskunstclub met succes: Kenshiki Dojo AFFLIGEM

Editiepajot_affligem_dojo_foto_ingezonden
Van onder naar boven en van links naar rechts: Tom De Boom (goud), Kurt Dumoulin (goud), Michael Beausire (goud), Ronny Dumoulin (zilver), De Rammelaere, Jean-Marie Ribourdouille (brons). - Foto ingezonden.

Zelfdiscipline, geestelijke en lichamelijke beheersing

Opstart : In augustus 2008 startte men in Affligem een nieuwe sportvereniging op. De club heeft ondertussen al een groot aantal leden en een eerste succes behaald in het buitenland. Reden genoeg voor voorzitter Tom De Boom om zijn vereniging eens voor te stellen:

“We beoefenen Iaido of zwaardkrijgskunst waarbij men leert hoe om te gaan met een zwaard. Het snijgeluid doet de mensen versteld staan. Maar willen behoren tot een groep wiens ambitie het is om enkel pijnlijke oefeningen uit te voeren en zich te onderwerpen aan een keiharde discipline is op het eerste zicht niet aantrekkelijk te noemen. Iaido is een manier om tot volledige geestelijke en lichamelijke beheersing te komen en het aanleren ervan vergt van de beoefenaar heel wat doorzetting. Om tot perfectie te komen moet men echter heel wat uren trainen. Men moet ook heel kritisch kunnen zijn voor zichzelf en ook kritiek kunnen verdragen. Tegenwoordig staan veel mensen klaar om kritiek te spuwen, maar kritiek verwerken is zeer gevoelig. Iaido was vroeger een gevecht met een tegenstander, de dag van vandaag is het vechten tegen zijn eigen ego. Of zoals de japanners zeggen : kokoro o tagayasu (bewerken van de geest), m.a.w. : men moet op tijd en stond zijn innerlijke-zelf bewerken, zodat de zaden van kennis wortels krijgen in de bewerkte grond. Uitgeput door de harde training komt men ook geestelijk tot rust. Veelal verkiest men ook de rust, de stilte boven het hectische van alle dag. Een andere discipline is Jodo, met dezelfde geest als iaido maakt men gebruik van een ronde houten stok. De Jo kan gebruikt worden om mee te slaan als een zwaard, om mee te vegen als een naginata of om mee te steken als een speer. In tegenstelling tot een zwaard dat slechts één punt heeft, kunnen de beide uiteinden van de Jo worden gebruikt en kunnen de vechtafstanden variëren volgens de grip op de Jo. Door de snelheid en de aanpasbare afstand is de Jo een machtig wapen in de handen van een geoefend meester. Jodo wordt beoefend per twee waarbij de één het zwaard hanteert en de ander de Jo. Er wordt geoefend zonder bescherming wat betekent dat men zich moet concentreren op het niet verwonden van de partner. Verder kan men zich met.Aiki-Jitsu leren verdedigen d.m.v. worpen, klemmen en immobiliesatietechnieken om één of meerdere aanvallers te neutraliseren. Want hoewel men verzekerd is tegen allerlei ongevallen en rampen, vergeet men vaak zichzelf te beschermen. Deze lessen zijn praktisch opgezet en wapenen u tegen agressie door derden. Het ontwikkelt uw mentale ingesteldheid en fysieke conditie”.

“Eerste succes : Naar jaarlijkse traditie had ook dit jaar de Ishido-cup plaats in Nederland. Delft was gekozen als gaststad voor het slagveld, maar vooral voor spannende wedstrijden op hoog niveau. Het open kampioenschap waar beoefenaars uit alle landen strijden om een glorierijke overwinning. Deze Cup heeft zijn naam ontleend aan sensei Shizufumi Ishido 8ste dan iaido hanshi en jodo 8ste dan jodo renshi. Deze grootmeester is zowel in als buiten Japan hoog gewaardeerd en is één van de huidige verantwoordelijken voor Europa. Voor het eerst was Kenshiki dojo Affligem van de partij. Hoofdleraar Jean-Marie Ribourdouille (3de dan iaido en jodo) wist een goede prestatie neer te zetten in iaido, maar in een samengevoegde klasse van derde en vierde dan graden moest hij nipt het onderspit delven met 2-1. In jodo echter bleek zijn krijgslust beloond te worden met een derde plaats. Enkel verliezend tegen traingspartners Kurt en Ronny Dumoulin van onze broederclub Kenshiki dojo Izegem welke verdiend zilver en goud haalden. Assistent-leraar Tom De Boom zette echter een straffe prestatie neer met een spannende finale in iaido bij de 1ste dan groep waar hij nipt verloor met 2-1. Dit na een indrukwekkende reeks van 4 (3-0) overwinningen en een thriller in de halve finale tegen trainingspartner Chantal Flament. In het jodo haalde hij na de runner-up prijs van vorig jaar de begeerde eindoverwinning bij de 2de dan groep. Met een 2-1 overwinning kon hij de Nederlander Sander verdiend opzij zetten met als beloning de felbegeerde Ishido cup. Zo leverde hij het bewijs dat men bij Kenshiki dojo Affligem op een hoog niveau leren kan. (zie foto)”.

Onze lessen gaan door op woensdagavond in Sporthal ‘de Bellekouter” van 20u00 tot 22u00.

Voor meer inlichtingen (trainingsuren, bijdrage,…) kan u steeds terecht bij de clubleiding op de volgende adressen:

Jean-Marie Ribourdouille/Tom De Boom

denbos@msn.com

kajema@telenet.be

http://www.everyoneweb.com/kenshikikagami

gsm: 0473 / 26 80 71.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jan 2009
Steven Walravens
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief