HALLE / AFFLIGEM / BRUSSEL - Kandidaten voor de Cardijnprijs zijn gekend

C21

HALLE / AFFLIGEM / BRUSSEL - Kandidaten voor de Cardijnprijs zijn gekend

Editiepqjot_halle_cardijnprijs_1_foto_merckx
De Kardinaal Cardijnstichting. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepqjot_halle_cardijnprijs_2_foto_merckx
Vertegenwoordigers van de drie genomineerden. (Foto Felix Merckx)
 

Op Hemelvaartdag (donderdag 21 mei) wordt in Halle voor de vijfde maal de Kardinaal Cardijnprijs uitgereikt. Uit 12 inzendingen werden drie finalisten gekozen. Deze zijn: het Affligem Roemeniëcomite, de Cardijnschool uit Laken/Anderlecht en het Centrum voor Menswelzijn uit Halle.

Met de uitreiking van deze prijs wil de Kardinaal Cardijnstichting de aandacht van Cardijn voor de kleine man, zijn liefde voor de eenvoudige arbeider en arbeidster, levend houden.
De drie finalisten zijn het Affligems Roemeniëcomité, de Cardijnschool en het Centrum voor Menswelzijn. Wij stellen de drie kandidaten even voor.

Het Affligems Roemeniëcomite werd opgericht in 1989 bij de solidariteitsactie “Adoptie Dorpen Roemenië”, wat na de val van Ceaucescu omgevormd werd tot een ruimere humanitaire actie. In Roemenië werd met het Affligems adoptiedorp Valea Chioarului, maar ook met andere dorpen, een intense uitwisseling, samenwerking en ondersteuning opgezet.
Het Affligems Roemeniëcomité is met zijn meer dan 300 vrijwilligers inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere humanitaire hulporganisaties.

Als tweede genomineerde is er de Cardijnschool uit Laken/Anderlecht.
De Cardijnschool werkt in twee vestigingsplaatsen aan kansen voor buitengewone leerlingen.
In Laken krijgen leerlingen met een lichte mentale handicap een kans in het beroepsleven te stappen via de richtingen bakkersgast, grootkeukenmedewerker, logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen, winkelhulp of schilderdecorateur.
In Anderlecht wordt met leerlingen met een ernstige mentale handicap gewerkt naar een integratie in een beschermd werk en leefmilieu.

De derde genomineerde is het Centrum voor Menswelzijn vzw uit Halle. Zij hebben als doel mensen helpen in nood, ongeacht hun ideologie of nationaliteit.
Dat betekent helpen bij concrete en tijdelijke moeilijkheden om hun sociaal functioneren te herstellen of te bevorderen. Vele jonge gezinnen met kinderen komen vaak door omstandigheden in sociale en financiële nood, zoals door hoge huishuur, geen werkzekerheid, vluchtelingen die geen vergunning krijgen, hoge schoolkosten, enzovoorts.
De activiteiten van het Centrum voor Menswelzijn omvatten: het vervoer van bejaarde personen naar ziekenhuizen, het ter beschikking stellen van voedselpakketten in samenwerking met de Voedselbank, de organisatie van een sinterklaasfeest, de organisatie van een ontmoetingsnamiddag elke maandag en het afleggen van bezoeken aan alleenstaande bejaarden en senioren.

Op donderdag 21 mei wordt de Cardijnprijs uitgereikt om 11.30 uur in de raadzaal van het Halse stadhuis. De winnaar krijgt 1.250 euro. Voor de tweede prijs is er 1.000 euro en de derde prijs is goed voor 750 euro.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief