AFFLIGEM-Provincie laat werknemers gemeente Affligem proeven van e-fiets

C21

AFFLIGEM-Provincie laat werknemers gemeente Affligem proeven van e-fiets

2020-05-15__affligem_proeven_van_e-fiets
 

 Het gemeentebestuur van Affligem neemt vanaf 20 mei deel aan ‘De Fietstest’-campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto enkele weken aan de kant om te proeven van de elektrische fiets: een ‘gewone’ elektrische fiets, een bakfiets of een speed pedelec. 

Het personeel van de gemeente Affligem stond in maart al te popelen om deel te nemen aan De Fietstest. Door de coronacrisis moest de campagne noodgedwongen uitgesteld worden. Deze week komt de vloot met elektrische fietsen terug in beweging. 31 werknemers krijgen een fiets om hun woon-werkverplaatsing per fiets uit te testen. 

“Nu na de piek in de coronacrisis de normaliteit een beetje terugkeert, willen we nog meer dan anders mensen laten proeven van de voordelen van de fiets. We zitten immers op een belangrijk keerpunt. Mensen overdenken hun woon-werkverplaatsing en zoeken de veiligste manier. En dat hoeft echt niet de auto te zijn. De fiets is minstens even coronaveilig, maar ook erg betrouwbaar. Je weet wanneer je vertrekt, je weet wanneer je aankomt, zeker als je elektrisch fietst,” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Bovendien werkt een fietsende pendelaar dagelijks aan zijn conditie en gezondheid".

“De Fietstest is de start van ons nieuw beleid rond de mobiliteit van het gemeentepersoneel en in uitbreiding van de gehele gemeente Affligem, in het kader van het door dit bestuur ondertekende klimaatactieplan met de  provincie Vlaams-Brabant. Met deze test en de groepsaankoop in 2021 trachten we onze werknemers te overtuigen om met de fiets te gaan werken en zo een voorbeeld te zijn naar gezinnen en bedrijven toe hier in Affligem”, zegt schepen Hans Cornand voor milieu.

De fietsvloot van de Fietstest verhuist de komende maanden elke maand naar een andere werkgever in de regio. Velo vzw levert de fietsen, volgt ze intensief op naar onderhoud en herstel en leidt de logistieke operatie in goede banen. De fietsen worden ook grondig ontsmet en gaan meerdere dagen in quarantaine tussen de testperiodes door. 

Reeds 1.800 werknemers namen deel aan De Fietstest. Eén op drie fietst verder
De Fietstest is gestart in 2016 met een aanbod van elektrische fietsen, bakfietsen en vouwfietsen. Sindsdien namen al 1.800 Vlaams-Brabantse werknemers deel aan het project. De grote meerderheid van het testpubliek sprak van een heel aangename fietservaring en zou voortaan vaker met de fiets naar het werk pendelen.
Uit peilingen één jaar na de testperiode blijkt overigens dat één op drie werknemers effectief overging tot de aanschaf van een e-fiets en die bovendien vaker gebruikt in het woon-werkverkeer.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2020
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief