WarmAFFLIGEM en lichtstoet

C21

WarmAFFLIGEM en lichtstoet

714a3507
ingezonden foto © Michel Verdoodt
 

2020 zullen we niet licht vergeten. Begin 2020 had niemand zich kunnen inbeelden dat we getroffen zouden worden door een heuse pandemie. Ons leven werd helemaal op z’n kop gezet. Gelukkig zijn mensen veerkrachtig, we passen ons snel aan, aan veranderende en nieuwe situaties. Er ontstond heel wat creativiteit om het in deze moeilijke tijd toch enigszins leefbaar te houden. Daar zetten we als lokaal bestuur graag mee de schouders onder.

 

Hoe gaat het met u?

Coronatijd is voor de oudste Affligemnaren vooral binnenblijven. Activiteiten voor senioren zijn afgelast en contacten met familie en vrienden worden tot een minimum beperkt. Daarom werden in de maand december onder begeleiding van de sociale dienst, vrijwilligers ingezet om 80-plussers op te bellen.
Schepen voor senioren Denise De Paepe: “Een gezellige babbel kan helpen om de eenzaamheid te doorbreken en intussen kan gepeild worden of bijkomende hulp of informatie noodzakelijk is. Er werden een 500-tal Affligemnaren bereikt. In het algemeen appreciëren deze mensen dit initiatief. Daarom wordt een tweede belronde opgezet in januari.”

Het opbellen gebeurt op basis van vaste telefoonnummers. Mensen waarvan we geen telefoongegevens hebben, worden aangeschreven en krijgen de mogelijkheid hun gegevens alsnog door te geven.

“Dergelijk initiatief zou nooit mogelijk zijn zonder de inzet van enkele vrijwilligers die vol enthousiasme al die warme telefoontjes hebben gepleegd. Ik heb hen dan ook enorm te bedanken voor hun inspanningen,” aldus schepen Denise De Paepe.

 

De warmste droomboom voor de jeugd

Onze gemeente is al een tijdje aan het werken rond Warme William. https://www.warmewilliam.be/ 

Warme William is iemand die écht luistert.
Naar mekaar luisteren lucht op, verhalen met mekaar delen is fijn!

Het project ‘Warme droombomen’ geeft aan onze jongeren opnieuw de mogelijkheid om te dromen van leukere tijden.

Schepen voor jeugd, Greet Van Holsbeeck: “Corona heeft van 2020 maar een saai en moeilijk jaar gemaakt. Jongeren moesten binnen blijven en konden geen leuke dingen doen. 

Het gemeentebestuur is hen niet vergeten! Uiteindelijk hebben onze jongeren het toch maar mooi gedaan! We vragen aan de Affligemse jeugd hun droom te posten in het pakje onder de warme droombomen.”

De droombomen zijn door de Affligemse jeugdbewegingen versierd met eigen knutselwerk. Bomen van, voor en door de jeugd, dus. Onder de droombomen staat een grote cadeauverpakking. Alle jongeren ontvangen van de gemeente enkele droomkaartjes waar ze hun droom mogen noteren.

“Het gemeentebestuur engageert zich om minstens 5 dromen van Affligemse jongeren te realiseren in 2021,” aldus de schepen. “Geen enkel idee is te zot, ik ben enorm benieuwd naar grote en kleine dromen van onze jongeren. Het geeft ons als bestuur, en mij als schepen van jeugd ook een uniek beeld van de dromen en verlangens van mijn doelgroep.”

 

#zorgvoorlicht Tractorlichtstoet door onze straten

Sinds enkele jaren rijden eind december de Boerkes door enkele straten van onze gemeente met een feeëriek verlichte tractorstoet. Dit wordt gecombineerd met de gezellige kerstmarkt van buurtcomité Lombeekstraathoekwerkers. Voor 2020 was de stoet geannuleerd, gezien de strenge regels rond evenementen en samenscholingen.

Burgemeester Walter De Donder: “Tijdens mijn wekelijkse live-sessie op Facebook was ik al aan het brainstormen met inwoners over een verbindend initiatief voor deze donkere maand, terwijl het antwoord eigenlijk voor onze neus lag: we laten de Boerkes letterlijk licht brengen in de straten! Uiteraard zijn we niet over één nacht ijs gegaan: we hebben strikte regels opgesteld en zijn in overleg gegaan met de gouverneur om te bekijken of dit initiatief op zijn goedkeuring kon rekenen. Gelukkig was die meteen enthousiast.”

Concreet: ongeveer 40 feestelijk verlichte tractoren zullen op zaterdag 19 en zondag 20 december door alle straten van de gemeente rijden. Kerstmannen, Warme William en een heuse pompierwagen rijden mee! Ook de technische dienst van de gemeente zorgde voor een versierd voertuig met wensen voor de inwoners. 

Schepen Tim Herzeel, bevoegd voor openbare werken: “Onze werkmannen waren meteen enthousiast om hieraan deel te nemen. Het geeft hen de kans om zich eens op een andere manier te tonen aan alle inwoners. Op onze wagen prijkt ook de befaamde ‘vlam’ van de Warmste Week van Studio Brussel met de boodschap ‘Hier brandt een vlam voor jou’. Allemaal eigen knutsel- en timmerwerk na de uren.”

Aan het woonzorgcentrum houdt de stoet zondag even halt om een warm applaus te geven aan de bewoners en zorgverleners van het woonzorgcentrum. Schepen Herman Steppe is alvast voorstander. “Ik kan als huisarts enkel bevestigen dat de zorgverleners in ons woonzorgcentrum het beste van zichzelf geven voor de bewoners. Zij spelen letterlijk familie, hulp-sint, verpleegster en kapper tegelijk. Laat ons die enorme inzet toch benadrukken.”

 

Warme wensen voor warme mensen

Samen met het kunstenaarscollectief uit Gent, organiseert het gemeentebestuur een wensproject van en voor inwoners. Op afspraak komt het collectief aan de voordeur een warme wens opnemen, die allemaal verwerkt worden in een mooi filmpje om deze coronaperiode hopelijk af te sluiten en alvast uit te kijken naar een mooi 2021. Schepen voor communicatie Hans Cornand is alvast fan: “Ook wij met het college zullen onze wensen inspreken voor de inwoners. We hopen dat heel wat inwoners ons voorbeeld volgen. Een coronaveilig alternatief voor de traditionele nieuwjaarsbrief!”

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief