TERNAT AFFLIGEM - Vissen zullen via byepass om de Bellemolen heen kunnen zwemmen

C21 Css

TERNAT AFFLIGEM - Vissen zullen via byepass om de Bellemolen heen kunnen zwemmen

560aa904-1d0d-4462-a3e9-a08f091c66de
 
Ebb14b0f-eaf2-433e-a8bc-d9ccc55be75b
 
6bb503a2-519a-409b-a95b-19bf8f441b7f
 
C784cdf9-daaf-4f3f-aec4-6b07fd877912
 

Door de Vlaamse Milieumaatschappij wordt een zogenaamde vispassage aangelegd die het voor vissen moet mogelijk maken voorbij de Bellemolen te geraken, waar er een niveauverschil van anderhalve meter is. Daarvoor wordt de Bosbeek, eigenlijk de oude loop van de Bellebeek, op twee plaatsen verbonden met de Bellebeek.

In de jaren 1100 werd door de Abdij van Affligem de toenmalige waterloop over een lengte van 2 km verplaatst naar de noordelijk flank van de vallei.  Dit is was nodig om het verval aan de molen te creëren, zoals dit ook bij veel andere watermolens werd gedaan.  De oude bedding van de waterloop kwam hierdoor droog te staan en werd herleid tot een kleinere afwateringsgracht. Ter hoogte van Bellemolen is het overblijfsel hiervan de huidige Bosbeek.

Waar vroeger de “sluisvijvers” waren kunnen we nog duidelijk enkele glooingen in het terrein terug vinden waar de oude meanderend waterloop liep.

De Bosbeek loopt langs de oude vijvers en is recht getrokken.

Realisatie vispassage

Voor de realisatie van de vispassage werd de meest natuurlijk oplossing gekozen door gebruik te maken van de bestaande Bosbeek en deze op twee punten te verbinden met de Bellebeek.

Ter hoogte van de opwaartse verbinding wordt een knijpconstructie geplaatst om de instroom naar de Bosbeek te beperken bij hoge waterstanden op de Bellebeek.  Bovendien wordt de koker onder de Lombeekstraat vergroot zodat het huidig risico van wateroverlast er ook zal afnemen.  De betere en permanente doorstroming van de Bosbeek zal daarnaast ook aanslibbing en kruidgroei in de beek beperken en het uitdrogen van de aanpalende gronden voorkomen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2021
Guido Van Cauwelaert
Guudo Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief