AFFLIGEM - Natuurbeheer: handen uit de kindermouwen!

C21

AFFLIGEM - Natuurbeheer: handen uit de kindermouwen!

Hoofdfoto_klein
 
Lisanne_voorkeur

De natuur voelen en beleven. Geen mooiere manier om jongeren warm te maken om echte natuurkenners- en ambassadeurs te worden. Lisanne Abts is medewerker van Natuurpunt voor ‘Educatief natuurbeheer’. Jaarlijks komen kinderen uit drie Affligemse scholen de handen uit de mouwen steken in het natuurpareltje de Koudenbergbeekvallei. 

 

Educatief natuurbeheer. Wat houdt dit in?

Leerlingen warm maken om echte natuurkenners en -beschermers te worden, is het opzet van ons project. Alle deelnemende klassen doorlopen drie stappen. Ik start met een presentatie of natuurbeheerspel in de klas. Hier leren de kinderen over biodiversiteit, biotopen, onze natuur, natuurproblematieken en hun oplossingen, als inleiding op de activiteiten die volgen. Een volgende stap is een werkdag. Dan gaan de kinderen zelf aan de slag en doen ze aan natuurbeheer in een nabijgelegen natuurgebied. Als laatste is er de ontdekkingstocht in het gebied met opdrachtjes en onderzoek.

 

De Koudenbergbeekvallei is één van de natuurgebieden waar jullie aan de slag gaan …

Hier werken we samen met Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei en de streekgidsen van Affligem. Al het educatief natuurbeheer wordt ook door provincie Vlaams-Brabant gesteund. De Koudenbergbeekvallei is een pareltje met zowel bos en hooilandschappen, maar ook een poel. Een gevarieerd landschap met tal van mogelijkheden voor natuurbeheer dus. 

 

Wat mogen de kinderen hier allemaal doen?

Meestal helpen ze bij  het maaibeheer en gaan ze hooien. We leren hen het voordeel van een doordacht maaibeheer, namelijk dat je op termijn een grotere variatie aan planten krijgt en dus ook een waaier aan insecten aantrekt. We trekken ook het bos in voor de ontdekkingstocht, gebruiken de poel voor onderzoek en hebben al samen bomen aangeplant.

 

Je doet je job met hart en ziel. Wat vind je er zo boeiend aan?

Deze job geeft me keer op keer energie. Zowel door te werken met de kinderen als met de vrijwilligers. Het is fantastisch om de kinderen een toffe natuurbeleving aan te bieden. En het werkt ook! De positieve effecten zijn direct zichtbaar. Soms merk ik dat kinderen die niet vaak in de natuur vertoeven, twijfelen om buiten te komen en om hun handen vuil te maken. Maar als ik dan zie hoe ze zich amuseren, hoe hard ze werken én de boodschap mee uitdragen, dan geeft dit enorm veel voldoening. 

 

Wat vind je zelf zo bijzonder aan de Koudenbergbeekvallei?

Het bosje waar de beek doorheen stroomt! In de lente heeft dit plekje iets sprookjesachtigs. Het lijkt een gewoon bosje, maar eenmaal ik er binnenstap, voel ik me betoverd (lacht).

 

Dit artikel verscheen in PenZine, het streekmagazine uit het Pajottenland & de Zennevallei. Meer lezen? Haal dan je gratis exemplaar op in 1 van de 450 verdeelpunten in de regio of lees online

 

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2022
PenZine
Penzine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief