AFFLIGEM - Lokaal Bestuur dooft vanaf 4 december de openbare verlichting

C21

AFFLIGEM - Lokaal Bestuur dooft vanaf 4 december de openbare verlichting

A__a_lamp
Foto Marc Colpaert
 

Lokaal Bestuur Affligem dooft vanaf 4 december de openbare verlichting tussen 23.00 en 5.00 uur ’s ochtends van zondagavond tot en met vrijdagochtend met uitzondering op de gewestwegen. Lokaal Bestuur Affligem dooft vanaf 4 december de openbare verlichting tussen 23.00 en 5.00 uur ’s ochtends van zondagavond tot en met vrijdagochtend met uitzondering op de gewestwegen. Kogel door de kerk

Eerder werd al bevestigd dat het college van burgemeester en schepenen besliste om in te gaan op het voorstel van Fluvius voor “energieloze nachten”. De startdatum van deze actie was echter nog niet gekend omdat Affligem voor de nutsmaatschappij in een afgebakend geografisch gebied ligt met Ternat, Asse en een stukje Aalst en Denderleeuw. Intussen kon  Fluvius de praktische regelingen treffen om de verlichting overal op hetzelfde moment te doven. 
Overal in Vlaanderen worden initiatieven genomen om op een veilige en weloverwogen manier energie te besparen. Ook in Affligem is dit het geval. De energiebesparingsactie zal van start gaan aanstaande zondag, 4 december 2022. Op vrijdag- en zaterdagavonden blijft de verlichting wegens veiligheidsredenen branden. Alle andere nachten zal de verlichting tussen 23.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends gedoofd worden. In die periode is er verminderd verkeer en zijn er minder zwakke weggebruikers.
 
Besparing
 
Stijgende energieprijzen en de zoektocht naar besparingen zijn actueler dan ooit.  Als de openbare verlichting op deze manier gedurende een heel jaar wordt gedoofd, bespaart het Lokaal Bestuur € 145 000 op een totale jaarlijkse kost van € 415 000. 
 
Evaluatie na de winter
In principe geldt deze regeling voor onbepaalde duur. Toch zal er een evaluatie na de winter plaatsvinden. Veel mensen leggen namelijk bij donker meteen de link naar gevaar. Het doven van de straatverlichting mag echter niet in verband gebracht worden met onveiligheid. Zo rijden automobilisten op donkere wegen trager, springen tegenliggers sneller in het oog en vallen inbrekers beter op door het gebrek aan andere lichtbronnen.
Lokaal Bestuur Affligem volgt de inbraakcijfers en het aantal verkeersongelukken nauw op in samenwerking met de lokale Politie. Na de winter worden eveneens de gerealiseerde besparingen geëvalueerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief