AFFLIGEM - HET BREMTBOS, EEN NIEUW STUKJE BUURTNATUUR IN TERALFENE

C21

AFFLIGEM - HET BREMTBOS, EEN NIEUW STUKJE BUURTNATUUR IN TERALFENE

F3ecba91-439e-48e0-bd29-f3c03e816951
 
A20d1af1-a783-4136-a9e5-79b5651e8dfd
 

Op zaterdagvoormiddag 24 februari werden door vrijwilligers 800 boompjes aangeplant. De actie past in het vergroeningsbeleid van Lokaal BestuurAffligem. De bewoners blijven ook in de toekomst bij dit project betrokken.

Lokaal Bestuur Affligem kon dit voormalige populierenbos in de Bremtstraat aankopen en herinrichten met subsidies vanuit de Vlaamse Overheid. Het project wil biodiversiteit en beleefbaarheid concreet maken en kwam tot stand in samenwerking met de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

Schepen van leefmilieu Hans Cornand: “Volgens geschiedkundige kaarten heette de plek vroeger 'dickels', een verbastering van de 'dikke els'. Elzen stonden er intussen al lang niet meer. De volwassen, kaprijpe populieren werden afgelopen najaar verwijderd uit het bosje. Dit werd zo gericht mogelijk gedaan, zodat andere bomen konden gespaard worden. “

 

De schepen vervolgt: “Nu is het moment aangebroken voor de nieuwe beplanting. Op 24 februari werd een golvende bosrand aangeplant met heel wat struiksoorten zoals meidoorn, kornoelje en hazelaar. In de kern wordt een menging van inheemse boomsoorten aangeplant, zoals eik, boskers en haagbeuk. In totaal worden zo 3760 bomen geplant, goed voor een oppervlakte van bijna 2 ha. “

 
STUKJE BUURTNATUUR IN TERALFENE

 

De nieuwe inkomzone en het wandelpad nodigen uit om het bos te komen ontdekken. Later in het voorjaar worden de zit- en speelelementen geplaatst en wordt een hondenlosloopzone voorzien.

 

In 2021 verkreeg het Lokale Bestuur van Affligem een subsidie van het Agentschap voor Natuur en Bos in het kader van de oproep groenprojecten in de Groene Rand. Via deze middelen konden 5 percelen bos aangekocht worden. Het Bremtbos werd één van de geselecteerde projecten, waardoor de herinrichting van het aangekochte bos en de aankoop van 2 bijkomende percelen mogelijk werd.

 

“Plantacties zoals deze sluiten aan bij onze ambitie voor onze streek”, zegt de minister van Vlaamse Rand. “Vroeger waren we al tevreden als we bestaand groen konden behouden, maar vandaag zijn we veel offensiever. We gaan resoluut voor méér groen. In deze regeerperiode zullen we uiteindelijk 200.000 extra bomen en struiken aangeplant hebben in de Vlaamse Rand. Dat is meer dan het dubbele van onze oorspronkelijke doelstelling, die ook al ambitieus was”.

 

De minister van Natuur vult aan: “In de Vlaamse Rand voelen we de druk van de verstedelijking en is de nood hoog om er even tussenuit te knijpen in het groen. Met de aanplant van maar liefst 3760 bomen en 800 plantjes zal dat in Affligem zeker lukken. Teralfene, en heel Vlaanderen, kan nog decennialang van deze prachtige belevingsnatuur genieten.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2024
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief