Zwerfkattenbeleid in AFFLIGEM op kruissnelheid

C21

Zwerfkattenbeleid in AFFLIGEM op kruissnelheid

Editiepajot_affligem_zwerfkatten_foto_agr
Foto AGR.

In 2008 werden in de gemeente Affligem 75 zwerfkatten gevangen. 67 daarvan werden na sterilisatie of castratie terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden. De andere 8 waren ziek en dus een gevaar voor andere dieren. De dierenarts liet ze inslapen.

Schepen voor dierenwelzijn Stijn Stassijns (Visie): “Wij zetten de gezonde verwilderde katten terug omdat hun territorium toch terug ingenomen wordt door andere dieren als we dat niet doen. We zijn er door het nazicht wel zeker van dat ze gezond zijn (en dus geen gevaar voor de huiskatten) en dat ze zich niet meer ongecontroleerd zullen voortplanten.”

De grootste populaties zwerfkatten bevinden zich in de Bellestraat, de Broekstraat, de Moortelstraat en de wijk Bocht. De vzw Vetas vangt de katten en brengt ze naar een plaatselijke dierenarts, die aan een voordeeltarief werkt. Toch kostte de opvang en inenting van de katten de gemeente in 2008 meer dan 10.000 €. Stijn Stassijns: “Het was ook het eerste jaar waarin we consequent gevolg gegeven hebben aan alle meldingen. Eens alle groepen zwerfkatten onder controle zijn zal dit bedrag hoogstwaarschijnlijk verminderen. De voorlopige cijfers van 2009 tonen dat aan: in de eerste zeven maanden zijn slechts een 20-tal katten verzorgd. Voor 2009 hebben we dan ook tot nog toe maar 4800 € uitgegeven, de 3000 € die we contractueel aan Vetas betalen om het ganse jaar stand-by te zijn, meegerekend. We denken eraan om (deels) met vrijwilligers te werken in plaats van met Vetas, maar dat vereist een goeie organisatie en toch een aantal vrijwilligers. Begin 2010 doen we en poging om die te vinden. Als er niet genoeg kandidaten zijn, verlengen we het contract met Vetas.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2009
Steven Walravens
AGR
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief