LA klaagt onveiligheid en vandalisme bij AFFLIGEMs gemeentehuis aan

C21

LA klaagt onveiligheid en vandalisme bij AFFLIGEMs gemeentehuis aan

Editiepajot_affligem_tim_t_kint__foto_kos
Tim t' Kint. Foto Kos

Tim t' Kint, gemeenteraadslid voor Leefbaar Affligem, vroeg op de vorige gemeenteraad een actieplan van de meerderheid om de toenemende onveiligheid en het vandalisme op aan de Bellekouter aan te pakken.

Tim: "Steeds meer hoor ik mensen klagen over vandalisme op en rond de site van de Bellekouter (gemeentehuis, sporthal, cultuurzaal, grote evenementenhal). Gezien de politie duidelijk (en helaas) niet meer in staat is om de omgeving van het gemeentehuis te beveiligen was ik al vroeger voorstander van het plaatsen van beveiligingscamera's. Voor alle duidelijkheid: ik bedoel daarmee het soort dat beelden registreert die automatisch gewist worden na pakweg een week of zo en waar dus enkel mankracht voor nodig is als de beelden moeten bekeken worden nav een probleem. Ook op de laatste gemeenteraad heb ik opnieuw gepleit voor maatregelen om op z'n minst de onmiddellijke omgeving van het gemeentehuis opnieuw veilig te maken voor bezoekers en hun bezittingen. Die oproep was niet enkel gebaseerd op mijn overtuiging, maar helaas ook op eigenbelang. In november ben immers ik zélf slachtoffer geworden van vandalisme. Tijdens de zitting van de gemeenteraad is mijn auto toen bekrast op 4 verschillende plaatsen. Een dure grap, met andere woorden.
Daarom vroeg ik tijdens de laatste vergadering van de gemeenteraad aan de burgemeester wat hij zinnens was: het probleem aanpakken of niets doen tot er uiteindelijk iets vreselijks gebeurt zoals brandstichting, vechtpartijen, verkrachting ...
 
Het antwoord was ontluisterend. De burgemeester trok mijn beweringen in twijfel. Hij had geen weet van onveiligheid en vandalisme rond het gemeentehuis. Ik kon het niet geloven ... Beschikken over de gave des onderscheids is duidelijk geen voorwaarde meer om burgemeester te mogen worden.
 
Zijn opmerking maakt niet alleen duidelijk dat het nuttig is voor een burgemeester om "midden de mensen" en bij voorkeur ook in zijn eigen gemeente te wonen; het toont ook treffend aan hoe weinig er gecommuniceerd wordt tussen de leden van de meerderheid. Immers, ter zitting van de gemeenteraad zit links van de burgemeester onze gemeentesecretaris die zelf toegaf dat er wel degelijk problemen zijn en dat hij daar ook al last van had ondervonden. Rechts van de burgemeester zit dan weer schepen Geeraerts en ook die gaf ter zitting toe dat hij persoonlijk al op een groepje boefjes op de site van de Bellekouter was gebotst en had hen horen zeggen dat ze wel elders op de site wat zouden gaan stelen of stukmaken, nadat hij hen had willen wegsturen.
 
Als je in een groep van 20 mensen, waarvan er 19 in Affligem wonen, al 3 mensen vindt die aan den lijve ondervonden hebben dat er wel degelijk een probleem is, dan moet je niet doen alsof er niets aan de hand is. Dan moet je ageren."
 
Geconfronteerd met zoveel argumenten en de getuigenissen ter zitting, besloot de burgemeester om de politie om raad te vragen, een tamme reactie volgens Tim: "Het voorleggen aan de politie ... die zoals we al wisten geen tijd en/of genoeg manschappen heeft om hier iets aan te doen, wat meteen de aanleiding was voor mijn vraag. Enfin, misschien schijnt het licht in de duisternis ...
Op den duur leert immers iedereen uit zijn fouten. Nog geen maand nadat ik destijds voorgesteld had om op de “hot spot” (zo noemen ze een gevaarlijke plek bij de politie) bij het kerkhof in Essene camera’s te plaatsen en weggehoond was door de meerderheidspartijen, werd uitgerekend dàt kerkhof zwaar gevandaliseerd.
Hopelijk wacht men nu niét te lang."
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2009
Gerrit Achterland
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief