GOOIK - "Onrustvlinder" van Anna Coudenys

C21

GOOIK - "Onrustvlinder" van Anna Coudenys

Anna-coudenys_onrustvlinder-cover

"Onrustvlinder" van Anna Coudenys

Brugge, 1469. De wereld van de twaalfjarige Lowyse wordt grondig op haar kop gezet: de geboorte van wéér een nieuw zusje, haar vaders pelgrimstocht, haar nakend huwelijk en de komst van een verbannen Schotse prinses en de zwarte ridder Boyd. Daarnaast zijn er nog de mysterieuze Luigi en zijn trouwe vriend Seppe die voortdurend Lowyses pad kruisen.
 
Als haar vader, de beroemde diplomaat Anselm Adornes, verstrikt raakt in een web van politieke intriges, nemen de levens van Lowyse, Luigi en Seppe een totaal onverwachte wending.
 
Het is een historisch boek geworden uit de middeleeuwen. Hoe ben je op dat idee gekomen?
 
“Het is eigenlijk een beetje een gek verhaal. Mijn vriendin is in het klooster en ik ga daar regelmatig op bezoek. En zij vertelde op een bepaald moment dat ze zeer uitgebreide archieven hadden. Waarin ook kloosterzusters die aangesteld waren als schrijfsters de wedervaren van het klooster vertelden. Ik dacht ah dat zou interessant zijn als ik zo eens een echt verhaal van kloosterzusters kan bekijken. En zo ben ik ook in contact gekomen met de archivaris van de Sint-Trudoabdij en dan bleek dat het eigenlijk onmogelijk was om bijvoorbeeld een kroniek rond de tweede wereldoorlog te schrijven omdat die gegevens nog niet verjaard waren en nog niet mochten vrijgegeven worden. Zuster Kristina, de archivaris die ik ondertussen had leren kennen. Die kwam bij mij met een manuscript van een kloosterzuster waarvan we denken dat het Lowyse Adornes is en dat zou een leuk onderwerp zijn om een boek over te schrijven zei ze.
Toen dacht ik, oh nee de middeleeuwen daar waag ik mij niet aan. Dat is veel te moeilijk en ik weet niets over die periode.
 
Dan heeft dat zo wat gesudderd en één keer dat idee begint te rijpen,…
Ik ben naar het archief van Brugge gegaan en dan bleek dat, dat meisje op de Verversdijk in Brugge woonde. Er waren daar toen opgravingen bezig aan de Verversdijk . Ik ben dan met de archeoloog van die opgravingen gaan praten. En verschillende artikels beginnen lezen. En in één van die artikels stond dat ze bij de opgravingen een onrustvlinder (kolibrievlinder) gezien hadden op die site.
Dan was het hek van de dam omdat ik dat woord ‘onrustvlinder’ zo mooi vond. Dat ik dacht ik moet daar iets mee doen. Ik wist niet hoe ik eraan moest beginnen maar ik had dat woord en die ververijen uit die tijd spraken me enorm aan. En van het een is het ander gekomen hé.”

Het volledige interview staat op : www.geuzeinfo.com

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2008
geuzeinfo.com
geuzeinfo.com
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief