GOOIK - Geen subsidies voor fietspad

C21

GOOIK - Geen subsidies voor fietspad

Colpaert_gooik_geen_subsidies_1
Fietspad is niet nodig? - Foto Marc Colpaert
 

De gemeente Gooik pakt naast de provinciale en gewestelijke subsidies voor de aanleg van een gecombineerd fiets- en voetpad in de Wolvenstraat en de Processiestraat in Strijland-Gooik. De Auditcommissie was van oordeel dat een fietspad niet nodig is op een landelijke weg. Nochtans rijden in deze straat per dag meer dan duizend wagens voorbij!

Vanaf het kruispunt met de Ninoofsesteenweg in Zwartschaap-Strijland tot aan de nieuwe sporthal Koornmolen in Strijland moet een fiets- en voetpad voor meer veiligheid van de zwakke weggebruikers zorgen. De gemeente Gooik heeft hiertoe de intercommunale Haviland aangesteld als ontwerper om alle plannen en voorbereidingen te treffen. "Voor de aanleg van dit fietspad rekenden wij op provinciale en gewestelijke subsidies, voor niet minder dan tachtig procent van de uitgaven", sprak schepen van openbare werken Herman Anthoons(CD&V). " De bevoegde provinciale en gewestelijke diensten waren nauw betrokken bij de opmaak van de plannen en we hielden uiteraard rekening met al hun eisen en verzuchtingen. Zo moest het vrijliggend fiestpad minimum 2,50 meter breed zijn en dienden we heel wat tijd en energie te steken in de verplichte start- en projectnota's. Reeds drie jaar zijn we hier intens mee bezig. Groot was dan ook onze verbazing toen we hoorden dat de Provinciale Auditcommissie, die uiteindelijk beslist over het al dan niet toekennen van de subsidie, het niet nuttig vond om een fietspad aan te leggen in deze straat". De Auditcommissie was van oordeel dat een fietspad niet nodig was op een landelijke weg, de gemeente moest dan maar zorgen dat de voertuigen deze baan niet meer mochten gebruiken. “ Wij hebben aan deze mensen uitgelegd dat even verderop onze sporthal staat, maar ze bleven bij hun standpunt, geen subsidies.”, vertelde Anthoons.  Volgens een recente meting rijden er in deze straat niet minder dan achtduizend voertuigen per week, dat is dus meer dan duizend voertuigen per dag.
 
Fietser Rudi Stoffels (50) uit Gooik rijdt bijna elke dag langs de Wolvenstraat en begrijpt dan ook niet waarom er hier geen fietspad zou mogen komen. “ De baan is niet erg breed, voor wagens is het niet zo een groot probleem maar met landbouwvoertuigen is het soms heel gevaarlijk. Ik begrijp dat wel, dat deze mensen naar hun land moeten rijden, een fietspad is dan ook geen overbodige luxe hier”, sprak Rudi Stoffels.
 
Bovendien ligt deze weg op het provinciaal bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk, waarvoor het reglement provinciale en gewestelijke subsidies voorziet, met in de buurt de gemeentelijke sporthal en de basisschool. “ Niettemin zullen we doorgaan met onze plannen, weliswaar zonder nu rekening te houden met de eisen van de hogere instanties.
Gelijktijdig met de aanleg van dit fietspad zal ter hoogte van de woningen een gescheiden riolering aangelegd worden en zal ook Aquafin collectorwerken uitvoeren. De totale kostprijs wordt geraamd op 1 miljoen euro. We hopen de werken begin volgend jaar te kunnen aanvatten”, besluit schepen Anthoons.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief