GOOIK - Meer dan 200 mensensmokkelaars opgepakt in 2008

C21

GOOIK - Meer dan 200 mensensmokkelaars opgepakt in 2008

Michel_doomst_p2100

 Bijna dagelijks worden in ons land illegalen aangetroffen. Regelmatig raakt de arrestatie van een mensensmokkelaar of -handelaar bekend, maar of die al dan niet deel uitmaakt van een groter netwerk is niet altijd duidelijk. Om een zicht te krijgen op de situatie vroeg volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) meer uitleg aan Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom.

Tot september 2005 maakte de wet geen onderscheid tussen mensenhandel en mensensmokkel. Deze illegale fenomenen zijn uitgegroeid tot een van de meest winstgevende activiteiten van de georganiseerde misdaad. Ons land wordt internationaal al lang gewaardeerd om zijn werk ter bevordering van de internationale samenwerking in de strijd tegen de mensensmokkel. In het vorige en huidige veiligheidsplan behoort dit dan ook terecht tot één van de prioriteiten, aldus Michel Doomst. In juli 2008 keurde de ministerraad op voorstel van de minister van Justitie ook een nationaal actieplan goed ter bestrijding van de mensensmokkel.

In 2006 wist de politie 78 mensensmokkelaars te onderscheppen, in 2008 waren dit er reeds 229. Meestal worden ze op heterdaad betrapt, wanneer ze vluchtelingen smokkelen of begeleiden. Hierbij gaat het onder meer om plaatsen zoals de nationale en regionale luchthavens, de kusthavens, treinen en de treinstations en parkings langs de autosnelwegen. De meest voorkomende plekken zijn Zaventem, Antwerpen, Oostende, Brussel, Brugge, Leuven en Luik.

Soms worden mensensmokkelaars ook thuis of in de zogenaamde safe-houses opgepakt na een doorgedreven politieonderzoek. Hierbij gaat het meestal om de hoofd- en centrumsteden. Steeds meer gebeuren deze onderzoeken op internationaal vlak. Volgens Doomst zijn de netwerken immers vaak in verschillende landen ingeplant.

Van zodra twee daders in eenzelfde onderzoek opduiken, wordt de omschrijving ‘netwerk’ gebruikt. De overgrote meerderheid opereert nooit alleen. Sommige werken in eerder los en flexibel verband, terwijl andere groepen zich specialiseren. Het aantal ontmantelde netwerken steeg van 16 in 2006 tot 56 in 2008.

Van de gevatte mensensmokkelaars hebben de meeste de Belgische nationaliteit, gevolgd door Irakezen, Indiërs, Britten, Afghanen, Chinezen, Iraniërs, Bulgaren, Nederlanders en Kongolezen. De meest gesmokkelde personen zijn dan weer Algerijnen, Indiërs, Irakezen, Palestijnen en Afghanen.     

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2010
Koen Vereeken
kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief