GOOIK - Schorsing voor subsidies voetwegen

C21

GOOIK - Schorsing voor subsidies voetwegen

Colpaert_gooik_voetwegen_1
Donald Stockmans, Nicky Bellemans en Fons Willems haalden hun slag thuis. - Foto Marc Colpaert
 

De gouverneur Lode De Witte schorste zopas het subsidiëringreglement voor voetwegen, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van Gooik. Deze subsidie voor een voetweg staat gelijk met het wegwerken van een overtreding en creëert een discriminatie ten opzichte van de burgers, die wel de wetgeving van de buurt- en voetwegen respecteren staat in het schorsingsbesluit. De gemeente is van plan om de subsidie dan maar niet uit te betalen.

De Gooikse gemeenteraad keurde in november 2009 een subsidiereglement goed waarbij jaarlijks minstens 25 euro werd toegekend aan eigenaars voor het heropenen van officiële voetwegen die zij voorheen afgesloten hadden. De aanleiding hiertoe was de opmerking van de wandelwegenraad en de Heemkundige Kring van Gooik, dat heel wat officiële voetwegen door de eigenaars afgesloten werden.
De gemeenteraadsleden van Open Vld Gooik Philip Willems, Nicky Bellemans en Christa Dermez stemden als enigen tegen deze subsidie. “ Immers is het afsluiten van een voetweg een overtreding en gaat het niet op dat overtreders beloond zouden worden en anderzijds de eigenaars die wel de voetwegen over hun eigendom open houden uitdrukkelijk uitgesloten worden van dergelijke subsidie”, verduidelijkte Nicky Bellemans.
Open Vld Gooik ging ook nog een stap verder en diende  bij monde van gemeenteraadslid Nicky Bellemans en ondervoorzitter Donald Stockmans klacht in bij de gouverneur tegen dit gemeenteraadsbesluit.
De gouverneur volgde de opmerking van Open Vld Gooik volledig en is daarom overgegaan tot schorsing van dit gemeenteraadsbesluit.
In zijn brief aan het gemeentebestuur, zegt hij: “ dat de subsidiëring van de heropening van een voetweg gelijk staat met het wegwerken van een overtreding en dat dit subsidiereglement dus een zekere mate van discriminatie creëert ten opzichte van de burgers, die wel de wetgeving van de buurt- en voetwegen respecteren. Deze beslissing indruist tegen het gelijkheidsbeginsel, de wet schendt en het algemeen belang schaadt”.
 
Open Vld Gooik viseert geenszins de boeren ,integendeel zal Open Vld wel een subsidie voor het onderhoud van alle voetwegen ondersteunen.
“ Als de gemeente niet meer bij machte is om zijn voetwegen te onderhouden kan het natuurlijk altijd de hulp inroepen van organisaties of inwoners zoals de landbouwers om haar hierin bij te staan. Een identieke gepaste vergoeding voor iedereen is dan wel op zijn plaats”, verklaarde Donald Stockmans.
Burgemeester Michel Doomst(CD&V) betreurt deze schorsing. ” Op vraag van enkele verenigingen hebben wij deze subsidie regel opgesteld. Maar alleen voor voetwegen die dwars door een veld van een landbouwer lopen. Dus meer als aanmoedigingspremie om deze wandelweg toch open te laten, maar als dit strijdig is met de wet dan gaan we die premie gewoon afschaffen”, aldus Doomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief