Liever geen ruilverkaveling in GOOIK

C21

Liever geen ruilverkaveling in GOOIK

Colpaert_gooik_ruilverkaveling_1
De leden van Natuurpunt. - Foto Marc Colpaert
 

Natuurpunt Gooik is niet blij met de plannen van de Vlaamse Overheid om, door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), alle landbouwgrond van Gooik te ruilverkavelen. Het mooie landschap dreigt plaats te moeten maken voor monotone landbouwpercelen met minder natuur en minder voetwegen. Met hun voorkooprecht kan de VLM zomaar percelen aankopen. Natuurpunt wil nu de bevolking wakker schudden met het verspreiden van een brochure.

De Vlaamse Overheid heeft plannen om alle landbouwgrond van Groot-Gooik  – zowat 3.500 hectare – te ruilverkavelen. Ze hebben hiervoor de Vlaamse Landmaatschappij onder de arm genomen om dit te realiseren. Dit zou betekenen dat alle landbouwpercelen herschikt worden om intensieve en grootschalige landbouw mogelijk te maken. “ Nochtans het gros van de actieve landbouwers is niet te vinden voor dit idee”, verklaarde voorzitter Alwin Loeckx van Natuurpunt. “ Wij hebben de plannen kunnen inkijken en hebben ook eens naar het kleinschalig project in Elingen(Pepingen) gekeken en moeten vaststellen dat dit project veel te duur is en een ramp kan worden voor onze natuur en de voetwegen. Komt er nog eens bij dat de mensen soms gronden, die al generaties lang in hun bezit zijn, nu plots zouden moeten afstaan, dit is niet haalbaar toch niet voor zo een grote oppervlakte als Gooik”, verduidelijkte Alwin.
Volgens Luc Van Der Elst van VLM zal het allemaal niet zo’n vaart lopen. “ Wij hebben van de Overheid opdracht gekregen om dit project verder uit te werken en ik kan u verzekeren dat wij daadwerkelijk gaan rekening houden met de natuur, de voetwegen en met de mensen die er wonen”. Hugo Marissens van ‘Trage wegen Dilbeek’ is hiermee niet akkoord. “ Wij hebben kunnen vaststellen wat er gebeurde in Elingen. Na de ruilverkaveling waren daar meer dan de helft van de voetwegen verdwenen”. “Alle voetwegen die zich bevinden op het openbaar domein blijven behouden ”, verzekerde Van Der Elst.
Ondertussen zit Gerrit Dedoncker uit Oetingen, die enkele maanden geleden een stukje weiland kocht naast zijn woning, in zak en as. “ Amper één maand na het in voege treden van dit decreet, in juni 2009, kocht ik een stukje weiland naast mijn tuin, dat ik al jaren gebruikte om mijn hertjes erop te laten lopen. Noch de verkoper, noch ikzelf waren op de hoogte van het bestaan van dit nieuwe decreet. Ook de notaris heeft ons over het bestaan van een voorkooprecht door VLM niet ingelicht bij afgifte van de compromis. Enige tijd later kreeg ik droogweg het bericht dat er blijkbaar een voorkooprecht op dit perceel zat en dat VLM dit uitoefent. Zelf heb ik blijkbaar als koper geen enkel recht meer. VLM treed gewoon in mijn plaats op als koper. Het kan toch nooit de bedoeling geweest zijn van de wetgever, om achtertuinen van burgers in te palmen onder het mom van een dergelijk voorkooprecht terwijl de burgers hierover zelfs niet ingelicht werden. Dit zijn communistische praktijken”.
Natuurpunt Gooik is dan ook van oordeel dat de bevolking dringend nood heeft aan meer informatie. “ Daarom gaan we de volgende dagen een infobrochure verspreiden in Gooik om ruilverkaveling meer kenbaar te maken bij het grote publiek”, zei Alwin. “ Wij mogen deze kans om onze natuur in het Pajottenland te redden niet aan onze neus  laten voorbijgaan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief