GOOIK - Aquafin hoopt op snelle realisatie waterzuivering Letterbeek

C21

GOOIK - Aquafin hoopt op snelle realisatie waterzuivering Letterbeek

Aquafin_p200

Een half miljoen liter, dat is de hoeveelheid afvalwater die ter hoogte van Strijland nog dagelijks ongezuiverd in de Letterbeek belandt. De waterkwaliteit van de beek laat zich raden. Daarom heeft het Vlaamse Gewest aan Aquafin de opdracht gegeven hier verandering in te brengen. De plannen voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie en bijhorende collectoren liggen klaar. De installatie zal gebouwd worden in de Letterbeekstraat. Om dat mogelijk te maken is het gemeentebestuur van Gooik momenteel bezig met de procedure voor bestemmingswijziging, het zogenaamde Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan (GRUP).

Toch zijn niet alle omwonenden tevreden met deze oplossing. Enkelingen vrezen dat de zuiveringsinstallatie een betonnen puist in het landschap zal worden. Krista Decat, bekkenverantwoordelijke voor het Denderbekken bij Aquafin, weerlegt de kritiek: “Wij hebben verspreid over Vlaanderen al veel van dergelijke installaties gebouwd en hebben dus een uitgebreide ervaring wat betreft landschappelijke integratie. Niet alleen het ontwerp van de installatie zelf is hierop afgestemd, ook de groenbuffer rondom de installatie kom tegemoet aan de inpassing in de omgeving. Ik begrijp de bezorgdheid wel, maar achteraf blijken de omwonenden altijd tevreden over het resultaat.”
Een ander bezwaar van één van de bewoners is de overlast die zal ontstaan bij de bouw van de infrastructuur. Kriste Decat: “Natuurlijk kan je geen omelet bakken zonder eieren te breken. Ook al zouden we de installatie op een andere plaats kunnen bouwen, dan verplaatsen we alleen de hinder voor de omwonenden. Om de omgevingshinder bij infrastructuurwerken te beperken hebben we wel een Minder Hinder-plan klaar. We houden er dus zeker rekening mee.”
Ondertussen wacht Aquafin op de definitieve bestemmingswijziging. Daarna zou het snel kunnen gaan. Krista Decat: “Dat hopen we alleszins, want een half miljoen liter afvalwater per dag is toch ontzettend veel. We hopen snel te kunnen starten met de werken, zodat de Letterbeek eindelijk terug kan opleven. daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben?”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2010
Vincent Nuytemans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief