GOOIK - Letterbeekstraat zegt neen tegen RWZI

C21

GOOIK - Letterbeekstraat zegt neen tegen RWZI

Editiepajot_gooik_letterbeek_bewerkt
De inwoners waren niet akkoord met de inplanting. - Foto © Marc Colpaert
 

Het actiecomité ‘Red Letterbeek’ riep alle bewoners van de Letterbeekstraat samen om hen te sensibiliseren dat een waterzuiveringsinstallatie(RWZI) in de Letterbeekstraat niet kan. Ze gaan tevens een bezwaarschrift indienen tegen de inplanting van het RWZI in de Molenbeekvallei. Het landschap loopt hierdoor ernstige schade op, om nog maar te zwijgen over de hinder voor de buurtbewoners. Met hun actie vragen ze tevens een nieuw onderzoek naar andere mogelijke inplantingsgebieden.

                Meer Meer dan honderd buurtbewoners van de Letterbeekstraat zakten af naar de plaats waar de waterzuiveringsinstallatie van 1 ha zou moeten geplaatst worden. “ Vandaag willen wij deze mensen nog meer sensibiliseren tegen de bouw van dit RWZI”, sprak woordvoerster Sabine Lebrocquy van het actiecomité. “ Het gaat niet op, dat dit mooie landschap naar de verdoemenis gebracht wordt, wanneer de bouw van het RWZI gemakkelijk even verderop kan geplaatst worden. In september 2007, bijna drie jaar geleden, werd bij de gemeente Gooik al een petitie ingediend, ondertekend door 74 bewoners van de Letterbeekstraat.  Niemand was toen tevreden met de door de N.V. Aquafin gekozen inplantingplaats. Toen al kwamen de inwoners met een alternatief voorstel om het RWZI op een andere plaats, even verderop in Ter Hagen, in te planten. Wel vandaag willen we laten zien dat nog veel meer mensen niet te vinden zijn over deze inplanting”, verklaarde Sabine.
 
Krista Decat, bekkenverantwoordelijke voor het Denderbekken bij Aquafin, weerlegt de kritiek: “Wij hebben verspreid over Vlaanderen al veel van dergelijke installaties gebouwd en hebben dus een uitgebreide ervaring wat betreft landschappelijke integratie. Niet alleen het ontwerp van de installatie zelf is hierop afgestemd, ook de groenbuffer rondom de installatie, komt tegemoet aan de inpassing in de omgeving. Ik begrijp de bezorgdheid wel, maar achteraf blijken de omwonenden altijd tevreden over het resultaat.”
“ Wij zijn van oordeel dat de inplanting naast de Letterbeekstraat een ramp is voor het landschap, zelfs met eventueel streekeigen begroeiing er om heen, blijft deze site de vallei domineren. En dan spreken wij nog niet van de hinder die de buurtbewoners gaan ondervinden bij de bouw van deze installatie en nadien”, vertelde Sabine.
 
“ Natuurlijk kan je geen omelet bakken zonder eieren te breken. Ook al zouden we de installatie op een andere plaats kunnen bouwen, dan verplaatsen we alleen de hinder voor de omwonenden”, sprak Krista Decat.
 
Burgemeester Michel Doomst(CD&V) hoopt dat er vlug een definitieve oplossing komt. “ Ik begrijp die mensen, maar er is geen alternatief”, aldus de burgemeester. “ Een objectieve studie aangevraagd door de Vlaamse Overheid heeft aangewezen dat Letterbeek de beste plaats is om dit RWZI te plaatsen. Het enige alternatief is Ter Hagen maar dit is 1 miljoen euro duurder! Wij kunnen moeilijk anders dan een objectieve studie, die meer dan een jaar in beslag nam, dan ook te volgen”, aldus Michel Doomst. Het actiecomité wilde met deze actie, en het bezwaarschrift dat nog moet ingediend worden, nog meer druk zetten bij de gemeente,  zodat er een nieuw neutraal onderzoek komt naar de twee inplantingsgebieden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief