Natuurpunt, gemeente en milieuraad ondertekenen Charter voor Biodiversiteit in GOOIK

C21

Natuurpunt, gemeente en milieuraad ondertekenen Charter voor Biodiversiteit in GOOIK

Editiepajot_gooik_charter_biodiversitiet_foto_marc_colpaert
Het Charter voor Biodiversiteit in Gooik werd ondertekend door Alwin Loeckx (voorzitter Natuurpunt Gooik), Lucy Simon (milieuraad Gooik) en het gemeentebestuur van Gooik: Michel Doomst (burgemeester), Simon De Boeck (schepen van leefmilieu) en Eric Van Snick (secretaris). - Foto © Marc Colpaert
 

Het gemeentebestuur van Gooik, de milieuraad en Natuurpunt Gooik engageren zich om samen het verlies van biodiversiteit in de gemeente terug te dringen. Met 10 concrete actiepunten in een ‘Charter voor Biodiversiteit in Gooik’ ligt de prioriteit bij de meest bedreigde en kwetsbare leefgebieden en soorten, waarvoor onmiddellijk beleids- en actiemaatregelen rond behoud en herstel nodig zijn.

Het Charter sluit aan bij de internationale campagnes Countdown 2010 en Fastforward 2020 en bij de provinciale campagne rond biodiversiteit ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Uit een lijst van 229 soorten die dringend bescherming nodig hebben, koos Gooik acht ‘koesterburen’ die nog in de gemeente voorkomen: Boerenzwaluw, Geelgors, Bruin-blauwtje, Huiszwaluw, Eikelmuis, Slanke Zegge, Fijngeschubde Aardtong, Steenuil.
De gemeente engageert zich om samen en in onderling overleg met Natuurpunt, de milieuraad, het Regionaal Landschap, landbouwers, inwoners en verenigingen actief inspanningen te leveren om deze soorten betere overlevingskansen te bieden door hun leefomgeving te beschermen en te herstellen.
Er zitten ook heel wat nieuwe maatregelen in verband met sensibilisering in het Charter: een educatief pakket, een milieukrant en voorbeeldprojecten in elke deelgemeente.
Gooik is een mooie en landelijke gemeente maar net als elders in Vlaanderen gaan ook bij ons de natuur en biodiversiteit snel achteruit. Meikevers, vlinders, salamanders, egels, steenuiltjes en zwaluwen voelen zich steeds minder thuis in een alsmaar nettere (of kale) omgeving. Op 20 jaar tijd zijn het aantal veldleeuweriken en geelgorzen tot 95% afgenomen en de bijtjes zijn er slechter aan toe op het platteland dan in de stad.
Biodiversiteit is géén ver-van-je-bed show maar een verhaal dat letterlijk aan je voor- en achterdeur begint: van de vogels in je eigen natuurvriendelijke tuin over de bloeiende bloemen langs de bermen in je straat, van de boerenzwaluwen in de hoeve om de hoek tot aan de natuurparels waarvoor Natuurpunt zich inzet.
Het Charter voor Biodiversiteit in Gooik werd ondertekend door Alwin Loeckx (voorzitter Natuurpunt Gooik), Lucy Simon (milieuraad Gooik) en het gemeentebestuur van Gooik: Michel Doomst (burgemeester), Simon De Boeck (schepen van leefmilieu) en Eric Van Snick (secretaris).
Contactpersonen:
Alwin Loeckx, Natuurpunt, alwin@natuurpunt-pajottenland.be , 0494 236 349
Simon De Boeck, schepen van milieu, simon.deboeck@gooik.be
Lucy Simon, milieuraad Gooik, lucy.simon@gooik.be 
Websites:
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 okt 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief