GOOIK - Besparen op de energiefactuur

C21

GOOIK - Besparen op de energiefactuur

Editiepajot_galmaarden_energie_bewerkt
Samen meer besparen op energie. - Foto © Marc Colpaert
 

In de gemeentelijke sportbasisschool De Oester in Strijland werd op één jaar tijd voor bijna 9.000 euro bespaard op de energiefactuur. Directeur Conny Stuckens zorgde met kleine ingrepen voor deze flinke besparing. De gemeente gaat volgend schooljaar maatregelen invoeren om in alle scholen meer op de energiefactuur te besparen.

De gemeente Gooik wil werk maken van een betere energiezorg voor de Gooikse dorpsscholen. Daarom werd al een lijst met de belangrijkste en eenvoudige energiebesparende maatregelen op papier gezet. “ Energie is voor iedereen belangrijk, zeker de kostprijs”, zegt burgemeester Michel Doomst(CD&V). “ Daarom willen wij als gemeente het goede voorbeeld geven en voeren wij vanaf volgend schooljaar energiebesparende maatregelen in. Het worden geen ingrijpende veranderingen, maar wel zaken die de energiefactuur doen dalen. Om een voorbeeld te geven: het plaatsen van een verdeelstekker met schakelaar bij toestellen met stand-by verbruik, kan heel wat besparing opleveren”, zegt burgemeester Doomst.

Conny Stuckens directeur in de gemeentelijke sportbasisschool De Oester in Strijland wilde niet wachten op volgend schooljaar en begon dit schooljaar al met energiebesparende maatregelen. “ Ik kan geen lichten zien branden en deuren laten openstaan in de winter is ook taboe”, vertelde Conny. “ Toen ik hier kwam viel het mij op dat na de lesuren vele lampen zoals in de toiletten bleven branden. Zodoende deed ik regelmatig mijn ronde, ook na de schooluren, om de lichten te doven. Ook toestellen zoals de pc, radio, printer en koffiemachine die meestal in stand-by bleven staan, zette ik uit. Eigenlijk verschiet ik er zelf van dat wij dit jaar zoveel minder energie verbruikt hebben. Voor de elektriciteit bedraagt dit 22% minder dan vorig jaar, voor aardgas 15% minder en voor water 78% minder verbruik”, aldus Conny

“Als gemeente vinden wij dit natuurlijk een prachtig resultaat”, beaamt schepen van Leefmilieu Simon De Boeck(CD&V). “Al moet ik er wel dadelijk bij vertellen, dat wij vorig jaar een lekkage hadden in de waterleiding in Strijland, wat er voor zorgde dat het waterverbruik spectaculair daalde met 78%. Wij gaan het werk van Conny dan ook uitbreiden naar alle scholen in onze gemeente. Vanaf volgend schooljaar zal er in iedere school een verantwoordelijke aangesteld worden om de energiefactuur te doen dalen”, besluit Simon De Boeck.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jul 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief