GOOIK - Vanaf volgend jaar geen premie meer voor zonnepanelen

C21

GOOIK - Vanaf volgend jaar geen premie meer voor zonnepanelen

Colpaert_gooik_zonnepanelen_1
Burgemeester Michel Doomst en Simon De Boeck bij de zonnepanelen op het gemeentehuis. - © archief Marc Colpaert
 

De gemeente Gooik is van plan om vanaf volgend jaar geen premies meer te betalen voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze laatste zijn de jongste jaren sterk gedaald in prijs, zodat de gemeente het beschikbare budget beter voor andere zaken, zoals muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, zuinige ketels en lage energiewoningen willen aanwenden.

Meer dan 200 woningen kregen de laatste jaren van de gemeente Gooik een subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Zowat 7% van de Gooikse gezinnen produceert vandaag zijn eigen elektriciteit. Dit jaar was er zelfs een zeer zware stijging in het aantal aanvragen.
De gemeente gaf in 2008 zelf het goede voorbeeld door zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis te plaatsen. “ Wij waren er toen van overtuigd dat het een goede zaak was en dat is het vandaag nog steeds“, vertelde schepen van milieu Simon De Boeck(CD&V). Intussen zijn zonnepanelen dan ook een stuk goedkoper geworden. “ Vandaag zijn de goedkope zonnepanelen op zes tot zeven jaar terugbetaald, vroeger was dit al vlug vijftien tot twintig jaar. De gemeentelijke premie heeft daarom nog weinig nut, zeker niet als stimulerende maatregel”, zegt De Boeck.

Het beschikbare gemeentebudget zal voortaan gebruikt worden voor een aantal nieuwe premies. Vooral muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, zuinige ketels en lage energiewoningen zullen extra beloond worden. “ De gemeente geeft haar steun bovenop de bestaande premies van Infrax. Zo worden onze inwoners ook aangemoedigd om deze premies effectief aan te vragen. Wie voordien het energieverbruik van zijn woning eerst laat analyseren, zal daarvoor extra beloond worden. We willen zeker zijn dat de mensen kiezen voor de juiste investeringen.”, verklaarde Simon De Boeck. Vandaag is het nog te vroeg om nu al bedragen te kleven op de verschillende energievriendelijke middelen zoals muur- en vloerisolatie die de gemeente Gooik naar de toekomst toe gaat subsidiëren. Het bedrag van de premies staat vandaag nog niet vast. “ De exacte premiebedragen voor de verschillende energievriendelijke middelen zullen pas op een volgende gemeenteraad besproken worden”, besluit schepen Simon De Boeck.
 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief