Geen gevaar meer in grot van OETINGEN

C21

Geen gevaar meer in grot van OETINGEN

Editiepajot_gooik_grot_foto_marc_colpaert
Buurtbewoners voor de grot. - Foto © Marc Colpaert
 

De Mariagrot in Oetingen is bijna helemaal hersteld, kostprijs bijna 8.000 euro. Wegens vallende stenen was het niet meer echt veilig om er te gaan bidden. De omwonende zijn blij dat ze straks opnieuw terecht kunnen in ‘hun’ grot.

De Mariagrot werd in 1871 gebouwd in opdracht van barones Maria Peers de Nieuwburgh en werd al in 1976 en 1993 gerestaureerd. De Mariagrot is vandaag eigendom van de Parochiale Werken van Oetingen. De slechte staat van de grot werd vorig jaar vastgesteld toen een verzekeringsexpert de schade kwam opmeten na een ongeval, waarbij een vrachtwagen tegen de omheining van de grot reed. Toen werd beslist om een nadarhekken te plaatsen, zodat mensen de grot niet meer konden betreden. De herstellingswerken werden uitgevoerd door de vzw 3WPlus Sociale Werkplaats. “De werken zijn zo goed als afgelopen, vandaag is er ook al geen gevaar meer voor vallende stenen”, zei gedelegeerd beheerder Miriam Dehaever. “Na het bouwverlof moet de grot nog een vochtbehandeling ondergaan en opnieuw een laagje verf krijgen.” De restauratie koste wel een bom geld, zomaar eventjes 8.000 euro. “Wij kregen een subsidie van 1.000 euro van de gemeente Gooik en de rest brachten wij samen door ondermeer de verkoop van zelfgebakken wafeltjes en de buurtbewoners gaven ook geld”, vertelde Miriam.

De meeste buurtbewoners zijn dan ook blij met de restauratie. Justine Vekens en haar man Omer Tresignie samen met Paula Vanhassel komen regelmatig naar de grot. “ Wij zijn dan ook zeer blij dat het gevaar voor vallenden stenen nu niet meer bestaat”, zeggen de buurtbewoners in koor. De Mariagrot is tijdens de zomermaanden een vaste waarde voor deze mensen. “De grot is een plaats om even tot rust te komen en vele buurtbewoners maar ook mensen van buiten de gemeente, komen hier even uitrusten”, weet Omer Tresignie ons te vertellen. Normaal zullen de werken aan de grot nog voor het einde van de grote vakantie achter de rug zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief