GOOIK - Jaar van de Kesterheide

C21

GOOIK - Jaar van de Kesterheide

Colpaert_gooik_kesterheide_1
Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniƫn, Natuurpunt Pajottenland, cultuurraad en gemeente Gooik. - Foto Marc Colpaert.
 

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, Natuurpunt Pajottenland, cultuurraad en gemeente Gooik en heel wat verenigingen richten alle schijnwerpers een jaar lang op de Kesterheide, de ‘groene parel’ van Gooik en het Pajottenland. Tijdens het Jaar van de Kesterheide willen we de Kesterheide samen met jou beklimmen, bewonderen, proeven en ontdekken. We nodigen iedereen uit om het mooiste, bijzonderste, smakelijkste en ook het... gruwelijkste van de Kesterheide van dichtbij mee te maken.

Tijdens het Jaar van de Kesterheide zijn er vele tientallen activiteiten van verenigingen, in alle deelgemeentes van Gooik en voor alle doelgroepen: vertelavonden, kampvuren, wandelingen, films, kooklessen, barbecues, fietstochten...  De Kesterheide activiteiten worden gepromoot in vier seizoensbrochures: deze week verschijnt de 1ste (lente-) brochure – zie bijlage. Tijdens het Jaar van de Kesterheide willen we iedereen laten zien dat de oude Kesterheide een waardevolle schat is die we moeten koesteren en doorgeven. Doe mee en ontdek onze ‘groene parel’! Alle Kesterheide activiteiten van verenigingen staan op www.kesterheide.be.

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën organiseert tweemaandelijkse ‘Op de Sofa van de Kesterheide’ vertelavonden, als rode draad doorheen het Jaar van de Kesterheide. Vertellers installeren zich zeven avonden op een knusse oude sofa met bijhorende lamp – zie bijlage. Ontdek de mysteries van de Kesterheide in boeiende en kleurrijke verhalen. Kom luisteren naar het landschap! 'Op de Sofa van de Kesterheide' is een verhalenreeks waarbij de werkelijkheid de verbeelding overtreft.

Tijdens de eerste vertelavond zal je horen dat mysteries en misdaad zich niet enkel afspelen op het platteland van Midsomer of andere Canvas moordreeksen, maar… vlakbij jou. Ontsluier de mythe en werkelijkheid over de ‘Tongsneyders der Heyde’, de roversbende van de tongsnijders die in holen onder de Kesterheide huist, en kom 'trillen' bij de legende van de Duivelsweg en andere gruwelijke verhalen. Frans Peetermans, Sabine Libaut en prof. Stefaan Top nemen plaats op de Sofa tijdens de eerste gratis vertelavond op zaterdag 4 april 2009 om 19u30 in zaal Parecia, Edingsesteenweg 250, Leerbeek. In samenwerking met de Heemkundige Kring Gooik.

Het cultuurbeleidsplan van de gemeente Gooik besteedt veel aandacht aan samenwerken en “over het muurtje kijken”. De unieke geschiedenis, natuur, landschap en socio-cultureel leven van de Kesterheide lenen zich uitstekend tot samenwerking en creatieve ideeën. Het Jaar van de Kesterheide wordt gesteund door cultuur- en natuurverenigingen, maar ook door sportverenigingen, sociale organisaties, scholen, landbouwers, middenstanders, jeugdverenigingen, inwoners...

Drink Tongsneyder bier en proef de Kesterheide! Speciaal voor het  Jaar van de Kesterheide serveren we Tongsneyder bier met heide en andere kruiden – zie bijlage. Het is een blond streekbier van 8,5° met nagisting op de fles. Tongsneyder bier is een wondermiddeltje, want door de unieke kruidenmengeling is het niet alleen lekker maar ook zeer gezond en geneeskrachtig! Je kan Tongsneyder proeven op activiteiten van het Jaar van de Kesterheide en het is te koop bij bierhandel Limbourg in Gaasbeek (02 532 31 75) en Gooikse handelaars.

Het jaar van de Kesterheide is een initiatief van Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën en Natuurpunt Pajottenland, in samenwerking met cultuurraad en gemeente Gooik en vele verenigingen.  Alle activiteiten, foto’s en achtergrondinformatie staan op www.kesterheide.be. Meer informatie: Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, Alwin Loeckx, alwin.loeckx@rlzzz.be, 02 452 60 45, 0494 236 349. Cultuurdienst Gooik, Ludo Dehandschutter, ludo.dehandschutter@gooik.be, 02 532 14 02.

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw zijn 15 gemeentes en 20 verenigingen voor natuur, landbouw, jacht en toerisme uit het Pajottenland en de zuidelijke Zennevallei. Samen met jou werken we aan natuur en landschap en laten we iedereen genieten van onze mooie streek. Onze projecten steunen planten en dieren van bij ons, poelen, hagen, boomgaarden, trage wegen, knotbomen en landschap - zie www.rlzzz.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief