Boomgaardenparels op de bioboerderij Dubbeldoel in GOOIK

Boomgaardenparels op de bioboerderij Dubbeldoel in GOOIK

Img_20200804_152431_resized_20200804_032454940
Babbelen over biodiversiteit. - Foto Marc Colpaert
 
Het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en de provincie Vlaams Brabant zijn trots op hun afgelopen biodiversiteitsproject ‘Boomgaardenparels in Gooik’ en stelden de realisaties graag voor aan de pers op dinsdag. Dit ter hoogte van de locatie boomgaard van bioboerderij Dubbeldoel, Zwartschaapstraat 5 in Gooik. Ook gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Bart Nevens, was er bij om mee een glas vruchtensap te heffen op de mooie resultaten.
 
“De biodiversiteit staat onder grote druk, onder meer door de oprukkende verstedelijking en de klimaatverandering. Met dit project ondersteunen we onze natuur op twee manieren. Enerzijds door de concrete aanleg en herstel van 10 hoogstamboomgaarden en bloemenakkers, maar anderzijds ook door het vergroten van het draagvlak door in te zetten op het aanreiken en verspreiden van kennis. Onbekend maakt immers onbemind”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.  Alwin Loeckx, directeur Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voegt er aan toe: “Hoogstamboomgaarden zijn typisch voor het Pajottenland. Ze zijn een genot voor mens, dier en landschap. Steenuilen, egels, vlinders… vinden er voedsel, rust en een nestplaats. De voorbije 2 jaar heeft Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei gezorgd voor meer waardering en aanplant van boomgaarden in Gooik, in samenwerking met de gemeente en VLM en met financiële steun van provincie Vlaams-Brabant.” 
De belangrijkste resultaten van het afgelopen biodiversiteitsproject:
Aanleg en herstel van  10 hoogstamboomgaarden in Gooik
Plukcursus voor vrijwilligers van Plukteam Pajot & Zenne
Uitbreiding van website www.goedgeplukt.be naar regio Pajottenland & Zennevallei
Ontwikkeling van boomgaardenspel en educatief pakket voor Paddenbroek
Ondersteuning en promotie van mobiele fruitpers
Natuurweek met dorpsschool van Kester
200 zakjes bloemenzaad bedeeld via scholen
2000 m² bloemenakker ingezaaid bij fruittelers
Wandelkaart langs boomgaarden in Gooik
 
Het Regionaal Landschap blijft de komende jaren heel actief rond hoogstamboomgaarden in de hele regio Pajottenland & Zennevallei van aanplant tot sap. Je kan bij ons terecht voor gratis advies in verband met aanplant en soortenkeuze, een jaarlijkse cursus veilig fruit plukken en het platform Goed Geplukt waar vrijwilligers-plukkers gekoppeld worden aan boomgaarden om te plukken. Er is ook de samenaankoopactie Behaag je Tuin voor aankoop van fruitbomen en er zijn de mobiele en vaste fruitpersers die je oogst verwerken tot lekker appelsap. Alle info is terug te vinden op: www.pajot-zenne.be 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 aug 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 sep 2020
Marc Colpaert | 14 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020

archief