GROEN GOOIK heeft heel wat vragen over het financiële beleid in de gemeente

C21

GROEN GOOIK heeft heel wat vragen over het financiële beleid in de gemeente

Editie_gooik_alwin_2__kopie_
Alwin Loeckx is niet blij met de gang van zaken. - Foto Marc Colpaert
 
Een burgemeester en gemeentesecretaris die samen vervolgd worden wegens belangenvermenging? Dat zou ongezien zijn en wijzen op het tekort schieten van zowel de top van de politiek als van administratie in Gooik. Er is het vermoeden van onschuld, maar indien bewezen is dit een heel spijtige zaak voor alle inwoners van Gooik. In feite wordt onze gemeente uitgebaat zoals een kleine kruidenierszaak. Alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer, waarbij te weinig vragen worden gesteld. Dat klinkt sympathiek maar is - zo bleek reeds uit de financiële audit in 2018 - geen goede aanpak want zonder afdoende aandacht voor transparantie en ingebouwde controles.
 
Vorige week werd bekend gemaakt dat het parket op 23 april op de Raadkamer, de doorverwijzing vraagt van de gemeentesecretaris en de burgemeester van Gooik. Het is het gevolg van een doorlichting door Audit Vlaanderen. Tijdens die doorlichting van Audit Vlaanderen kwam aan het licht dat de Gooikse gemeentesecretaris EVS jarenlang wijn voor de gemeente kocht, via een bedrijfje van zijn moeder. Ook kregen sommige verenigingen een voorkeursbehandeling voor gemeentecontracten.
 
"Sinds de financiële audit stellen we wel vast dat de gemeente een aantal procedures heeft bijgesteld en secuurder lijkt te werken wat betreft financiële opvolging. Dat is een positieve evolutie die verder gezet moet worden. Maar er is nog een lange weg te gaan want ook het niet-financiële beleid in Gooik wordt gekenmerkt door beslissingen in kleine kring, vaak zelfs enkel college, waarbij inspraak en participatie zo veel mogelijk geweerd worden. Hier staat de deur dus nog steeds open voor belangenvermenging. Voorbeelden van betwistbare dossiers zijn de ruilverkaveling, bouwvergunningen (zoneringsplan), verhuis van bibliotheek en academie vanuit het centrum", zegt Alwin Loeckx van Groen Gooik
 
Vanuit Groen Gooik stellen we twee zaken voor:
We doen graag aan constructieve politiek op basis van feiten. Het zou daarom goed zijn om Audit Vlaanderen een nieuwe opdracht te geven en deze keer niet enkel de financiën door te lichten, maar ook het algemeen functioneren van de gemeente. Audit Vlaanderen kan dan evalueren op welke manier beslissingen tot stand komen en uitgevoerd worden, of de regelgeving gevolgd wordt en of er goede interne en externe procedures zijn. Dit kan op een serene en objectieve manier, met oog op aanbevelingen en beter functioneren.
 
Indien de Raadkamer op 23 april effectief zou beslissen om onze burgemeester en gemeentesecretaris voor de rechtbank te brengen, dan lijkt het ons aangewezen dat ze zich beiden voorlopig terugtrekken in afwachting van het verloop van de zaak. Van de top van de politiek en administratie van een gemeente mag immers totale integriteit verwacht worden. Zo niet blijft dit als een schaduw boven de hoofden hangen en maakt het moeilijk om te focussen op inhoudelijk beleid, waarbij Covid 19 momenteel de prioriteit zou moeten zijn", besluit Alwin Loeckx.
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief