HERNE / GOOIK - Welkom in de Pluktuin!

C21

HERNE / GOOIK - Welkom in de Pluktuin!

Img_20210413_153003_klein
 

Lokale en gezonde voeding, sociale contacten en voeling met de natuur. Dat is waar de Pluktuinen Pajottenland op inzetten. Boer Mahecor en boer Bert vertellen ons over hun gedeelde passie, hun vriendschap, maar vooral over de toekomst van deze pluktuinen voor de Pajotten.

 
Wanneer ik van mijn fiets spring aan de pluktuin in Oetingen, gelegen op een perceel achter Fotonica Innovatie Centrum van de VUB, staan de twee boeren me al met een grote glimlach op de wachten.  Mahecor vertelt me honderduit over hoe hij vroeger als kind in Senegal drie maanden vakantie doorbracht bij zijn grootouders om zich volop onder te dompelen in de natuur. “Ik heb toen enorm veel geleerd over wat de natuur ons kan geven en vooral hoe wij ermee dienen om te gaan”, vertelt hij. Mahecor leerde zijn Vlaamse vriendin kennen en volgde zijn hart naar België. Via de kinderen kwam hij in contact met Bert Geysels. “De moestuin was onmiddellijk onze gedeelde passie. We houden beiden enorm van het buiten zijn en begonnen samen te dromen van een stukje grond waar we aan natuurgerichte landbouw konden doen. Het was een zoektocht en uiteindelijk kwamen we op een lapje grond in Herne terecht. Daar startten we de eerste pluktuin”, legt Bert uit. Er werd gepolst naar de noden van de klanten en volop geëxperimenteerd om efficiënt te werk te gaan. De pluktuin in Oetingen, die zopas de deuren opende, is Pluktuin versie 2.0, leggen de mannen me uit. “Het is voor ons een grote leerschool, waar we momenteel nog geen inkomsten uit halen. De bedoeling is dat we met het geheel op termijn ook een goed economisch model kunnen uitrollen”, vervolgt Mahecor. 
 
Op het ritme van de natuur
Wat ik moet verstaan uit de 2.0.? “We vertrekken vanuit het idee dat als je de natuur goed begrijpt en volgens die inzichten weet te produceren, dit prachtige resultaten oplevert. Zo gebruiken we technieken uit de permacultuur en kweken we via natuurlijke processen”, aldus Bert. Vanwaar al deze kennis? “Bert is bio-ingenieur en heeft de wetenschappelijke kennis, maar we zijn er beiden van overtuigd dat je een aantal zaken niet op school leert. De natuur leer je voelen en doorgronden door veel te observeren en met een grote portie geduld. De natuur heeft een eigen ritme en het is een hele uitdaging om deze goed te begrijpen”, lachen ze. De connectie met de natuur wordt in de Pluktuin Oetingen ook symbolisch weergegeven. Een obelisk geplaatst van de hand van Wim De Saedeleer staat neergepoot in de pluktuin. In de pluktuin in Herne toont een eeuwenoude majestueuze zomereik deze verbinding.
 
Connectie staat centraal
De boeren willen met de Pluktuinen ook een groter verhaal brengen. “Vandaag zitten we vast in grote maatschappelijke thema’s, zoals de klimaatverandering. Dit heeft een enorme economische en menselijke impact en brengt grote miserie met zich mee, zoals massamigratie die tot oorlogen leidt. Eén van de oplossingen is een verandering in onze voedselproductie. Deze begint bij connectie met de natuur, sociale connectie met de omgeving en connectie met jezelf”, zo krijg ik hier te horen. De boeren hebben niet de intentie om grote verhalen te verkopen, maar wel om mensen te laten meewerken aan de grote maatschappelijke vraagstukken door hun voedsel in de pluktuin te kopen. “De klanten komen hier winkelen in openlucht. Ze wassen hun handen met natuurzeep bij het binnenkomen en kunnen al rondlopend plukken wat ze nodig hebben. Wij geven met plezier ook uitleg en tips om zelf voedsel te kweken. En zelfs wie niets koopt, is hier welkom om te genieten van de sociale interactie en de rust”, gaan ze verder. 
 
Zonder stress
In de pluktuin vind je meer dan 200 soorten en variëteiten groenten, zo’n 50 kruiden en 30 soorten bloemen. Samen dus een aanbod van zo’n 300 verschillende producten. “Al moeten we hier toch een kanttekening bij maken, want we zijn nog niet zeker dat de volledige oogst zal slagen. We proberen vanalles uit”, lachen ze. En dat doen ze zonder stress. “Dat leer ik dan weer van Mahecor”, knipoogt Bert. “We moeten de tijd nemen om het ritme van de natuur te leren kennen en stress hoort daar niet bij. Nu en dan een rustpauze inlassen is zeker noodzakelijk”, besluiten de gepassioneerde boeren.
 
Je vindt de Pluktuinen Pajottenland in Herne, in Oetingen en in Gooik (Paddenbroeck). Op termijn komt hier nog Bever bij. Meer info: www.pluktuinenpajottenland.be
Aan de Pluktuin is ook het project voor jongeren ‘Groeituin 5.0’ gekoppeld. Op zondag 22 augustus is er een opendeurdag gepland van de Groeituin 5.0 in de pluktuin van Oetingen.
 
Lees meer interessante artikels over cultuur, toerisme, streekidentiteit, natuur en landschap of erfgoed in het gratis regiomagazine PenZine. Haal een gratis exemplaar in één van de 450 verdeelpunten in de hele regio of lees het online op www.pajot-zenne.be
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2021
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021

archief