KESTER - Een dubbel feest of waar een klein dorpje groot kan in zijn

C21

KESTER - Een dubbel feest of waar een klein dorpje groot kan in zijn

Fanfare175__rub7975__1_
Ingezonden foto van Rudy Boon
 
Editie_gooik_juwet_2__kopie_
Een tevreden voorzitter Willy Juwet hier samen met zijn vrouw.- Foto Marc Colpaert
 
Vorige week werd in een zomers weertje feest gevierd in Kester want de Koninklijke Fanfare Sint-Martinus bestond 175 jaar en de Gilde van het Paardenvolk werd officieel gesticht op 21 mei 1871 en is dus recent 150 jaar geworden. "Het werd een unieke namiddag, in een uniek kader en met onverhoopt zomers weer. De muzikanten straalden en de muziek op het immense grasveld was wonderlijk", zegt voorzitter van de fanfare Willy Juwet. Er bestaat sinds kort tevens een boek over deze fanfare.
 
Het jaar 2021 is voor Kester een uniek feestjaar! Hoe zelden kan het gebeuren in een dorp dat de  oudste twee dochters in hetzelfde jaar een merkwaardig jubileum mogen vieren. De Koninklijke Fanfare Sint-Martinus werd in 1846 geboren, 175 jaar geleden, en de Gilde van het Paardenvolk werd officieel gesticht op 21 mei 1871 en is dus recent 150 jaar geworden. Samen hebben zij decennialang hun dorpsgenoten feestelijke momenten bezorgd, de kermisdagen vooral met hun processies, muzikaal opgeluisterd, de grote Kesterweg alover Herfelingen en Oetingen, het oude Kestergewoud gedenkend, de gezamelijke heidetochten in mei, de vele toneel-, concert- en dansavonden, de volkse gildefeesten van beide jubilarissen. Ruiters en muzikanten, zij vertegenwoordigden en verbonden de families, zij zorgden voor een levendige dorpse gemeenschap, bewust van hun rol en roeping, fier om hun taak en functie. 
 
150 jaar Gilde van het Paardenvolk
 
Officieel is ze geboren in 1871, door toedoen van onderpastoor Bloete. Maar lang voordien reeds was er een trouw beleefde gewoonte om een bedetocht te houden wanneer onheil dreigde, ziekte in huis of stal voor onrust zorgde, dankbeloftes in te lossen waren. Te voet, te paard, alleen of in gezelschap, werd de lange weg gegaan als een onuitgesproken gebed.  
 
Aangekondigd in de lente is het jubileumboek van de Koninklijke Fanfare Sint-Martinus ‘1846-2021. 175 jaar fanfare in Kester’ in de laatste zomerdagen van het feestjaar gepubliceerd! De sluimerende plannen om het verleden van onze muziekmaatschappij ooit eens te boek te stellen werden concreet toen begin dit jaar, op initiatief van burgemeester Michel Doomst, de Heemkundige Kring van Gooik werd ingeschakeld, alle archieven opgezocht, alle foto’s verzameld. Inmiddels zijn de teksten geschreven en de foto’s gekozen, een boeiend verhaal keurig in beeld gebracht, gelezen, herlezen en tot het heden afgerond.
Moest er voor de eerste 100 jaar gerekend worden op de bijdragen ooit door meester Frans de Leener bijeen gepuzzeld of de echo’s door dichter Eddy A. Ots opgevangen, en op de officiële verslagen van schepencollege en gemeenteraad van Kester, dan werd na de tweede wereldoorlog de archiefoogst beduidend groter, alweer en vooral dank zij meester Frans. Dank zij hem kennen we zoveel namen van muzikanten, bestuursleden en dirigenten, en hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd voor een nieuw elan gezorgd door de start van een jeugdharmonie, dank zij Luc Gladiné, dirigent en tevens directeur van de Gooikse muziekacademie, en Jos De Baerdemaeker, secretaris. De vele foto’s van Chris Gees getuigen van de bloei, toen welig tierend, die tot vandaag aan onze harmonie haar hoog muzikaal niveau en haar jeugdig enthousiasme verschaft. Dat in deze eeuw de vele nummers van het contactblad Naklanken het dagdagelijkse leven van muziek en dorp te Kester nauwgezet blijven vangen, is door velen sinds lang gekend. 
Dit boek, in een ondertitel genoemd ‘Het levensverhaal van de fanfaremuziek in mijn dorp’, wordt aangeboden aan het gunsttarief van € 10,-. Aan niet-leden wordt € 12,5 gevraagd. Het telt 118 blz., meet 210 x 210 mm, heeft een geplastificeerde cover en is garenloos gebonden. De heerlijke dronefoto van Jelle Boon vertolkt perfect dat Kester centraal staat vandaag, ook in het jubileumboek van de fanfare.

Bestellen kan door opgave van naam, adres en aantal gewenste exemplaren. Voor de goede orde wordt gevraagd het overeenstemmend bedrag te storten op de rekening van de Koninklijke Fanfare Sint-Martinus Kester BE73 4295 1005 9960. Voor leveringen per post zullen uiteraard € 6,- portkosten moeten aangerekend worden.    

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief