GOOIK - Een duurzame gemeente in het Pajottenland

C21

GOOIK - Een duurzame gemeente in het Pajottenland

Sdg_-_gooik_2a
 
Gooik doet, zoals 117 andere gemeenten, ook dit jaar weer mee aan de Week van de Duurzame gemeente (18 tot 25 september). Tijdens deze week worden de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals - Duurzame Ontwikkelinsgdoelstellingen), die een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen, extra in de kijker gezet.
 
Planet-pijler
 
In 2021 wordt de focus gelegd op helden die bijdragen aan de planet-pijler van duurzame ontwikkeling. De SDG's die in de eerste plaats onder PLANET vallen zijn Schoon water (SDG6), Duurzame consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (SDG 13), Leven in het water (SDG 14) en Leven op het land (SDG 15).
De PLANET pijler is het fundament waarop alles gebouwd wordt. We hebben maar één planeet en binnen de grenzen daarvan kunnen we de samenleving (PEOPLE) en onze economie en welzijn (PROSPERITY) opbouwen.
 
Duurzame acties in Gooik
 
Burgemeester Michel Doomst: “In 2019 tekende de gemeente Gooik het charter Duurzame gemeente en sindsdien hebben de 17 globale doelstellingen een plekje gekregen in ons beleid. Sommige zaken deden we al jaren (zoals glazen flessen i.p.v. plastieken gebruiken, Fair Trade koffie, biologische en lokale sappen schenken ), anderen werden nieuw ingevoerd. Het voorbije jaar hebben we niet stilgezeten en nieuwe initiatieven gelanceerd. Zo zijn er sinds dit jaar herbruikbare bekers, die uitgeleend kunnen worden voor evenementen in de gemeente, de lokale boerenmarkten werden extra in de kijker gezet met een marktmascotte enz. We vinden het als lokaal bestuur niet meer dan logisch dat we ons steentje bijdragen."
 
Week van de Duurzame gemeente in Gooik
Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente zet de Bibliotheek van Gooik boeken, films, … rond het thema Duurzaamheid in de kijker. Ook de SDG-vlag zal de hele week wapperen aan het gemeentehuis en de medewerkers werken die week extra rond de duurzame doelstellingen. Op donderdag 23 september organiseert Gooik Mondiaal een filmvoorstelling ‘Food for change’. Deze documentaire leert hoe we onze voedingscultuur kunnen veranderen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via noord.zuid@gooik.be.
Tips om zelf aan de slag te gaan met de SDG’s zijn te vinden op https://www.duurzamegemeente.be/sdgs

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022

archief