GOOIK geeft dikke Europese "bezen" aan Altenberge

C21

GOOIK geeft dikke Europese "bezen" aan Altenberge

Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__4_
Het hele weekend hebben 250 Gooikenaars er hun verbroederingstenten opgesteld in het Duitse Altenberge. Foto's Uwe Renners.
 
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__1_
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__2_
 
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__3_
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__5_
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__8_
 
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__6_
Editiepajot_gooiuk_uit_altenberge_foto_uwe_renners__7_
 

Altenberge ligt in het westelijk gedeelte van Noord Rijnland Westfalen: Het hele weekend hebben 250 Gooikenaars er hun verbroederingstenten opgesteld. Beter dan over Europa veel te praten en er zelfs verkiezingen over te houden is aan Europa te werken in vriendschap en met de mensen zelf.

Aanleiding voor dit Pinkstergebeuren is het feit dat Gooik en Altenberge al 30 jaar met mekaar verbroederd en verzusterd zijn. De contacten bleven altijd onderhouden maar door het vuurwerk van delegatieleider Andre De Leener,schepen Herman Anthoons en gemeentesecretaris Eric Van Snick werden de voorbije jaren vooral verenigingen met mekaar samen gebracht: De oldtimersclub,de harmonie De Vrede,de men- en paardenclubs,de majorettes,de oud-scouts, voetbalclub SK Gooik..Deze gezamenlijke interesse brengt opnieuw mensen samen en maakt dat men spontaan even over de gemeentegrenzen heen gaat kijken.

De delegatie is op zaterdagmiddag aangekomen om er in de namiddag het officiële gedeelte met de Altenbergers te vieren: Burgemeester Jochen Paus van Altenberge zette al de mensen en families in de bloemetjes die 30 jaar lang de banden tussen de gemeenten hebben onderhouden en verwees naar het huzarenstuk dat straks de Europese Raad de beide gemeenten met een oorkonde in de annalen van Europa zal vereeuwigen. Burgemeester Doomst meende dat de huwelijksbeloften tussen beide gemeenten nog eens moesten vernieuwd worden en nodigde hen uit met luide stem de banden te bevestigen. Op het einde legde hij de Duitsers het verschil tussen een Gooikse "bees" en "beis" uit. De delegatie had immers het originele idee Pajotse aardbeien aan te bieden aan het publiek. Op het einde van het officiële moment werd een reuzenkopie van het Europees verbroederingsdocument door Gooik aan Altenberge overhandigd.

In de voetbalwedstrijden toonde Gooik zich de meerdere, de majorettes lieten hun beste beentjes zien,de oldtimers verkenden de streek,de paardenclubs Heideruiters en Menclub Pajottenland konden in de omgeving hun hartje ophalen, de oud-scouts stonden goed in hun uniform en Harmonie De Vrede zorgde voor de ambiance.

In de vooravond werd de eerste Gooiks-Altenbergse kunsttentoonstelling op gang geschoten: De gangen van het gemeentehuis van Altenberge kleurden letterlijk en figuurlijk kunstig. Vijf kunstenaars uit Gooik houden hier zeker goed herinneringen aan over..

Volgend jaar is de return in Gooik voorzien. Heel wat Altenbergers raakten dit weekeinde overtuigd om in de "bezentijd"van volgend jaar de Gooikenaars een "wederbeis" te geven.

Websites: www.gooik.be  en www.altenberge.de

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2009
Ulli Krass
Uwe Renners
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief