Is het einde van een leefbaar centrum GOOIK nabij?, vraagt N-VA zich af

C21

Is het einde van een leefbaar centrum GOOIK nabij?, vraagt N-VA zich af

Colpaert_gooik_zeil_weg_1__kopie_
Het zeil zorgt terug voor onrust.- Foto Marc Colpaert
 
Een hele tijd geleden ontstond er al heel wat commotie rond de kostelijke zeilen die in centrum Gooik geplaatst werden en nadien deels moesten weg gehaald worden. Deze hadden als bedoeling om de dorpskern nieuw leven in te blazen, maar nu blijkt dat net door deze zeilen de kermis in Gooik maar in afgeslankte versie kan doorgaan. Dit alles is in Gooik niet meer mogelijk, en vele kinderen moesten met veel onbegrip en verdriet naar huis terugkeren. Toch even meegeven. De man van de molen wilde niet komen omdat de jaarmarkt niet doorging, laat burgemeester Michel Doomst ons weten
 
Kristoff Hemelinckx reageert voor N-VA Gooik: “Net door deze zeilen kunnen de grotere attracties, zoals de kindermolen en de botsauto’s, niet meer op het kerkplein geplaatst worden. We betreuren dit  want een kermis is net een sociaal gebeuren waar de mensen mekaar nog eens ontmoeten en waar vooral de kinderen naar uitkijken. Zeker in de nasleep van de Corona-periode is het spijtig dat de kermis niet in volwaardige vorm kan doorgaan. ”
 
Voor N-VA Gooik is dit echter slechts de druppel die de emmer van onbegrip laat overlopen. Het centrum wordt vol gebouwd, zonder rekening te houden met de mobiliteit, de fietsbereikbaarheid en de algemene leefbaarheid van de dorpskern. De plannen van het gemeentebestuur om de bibliotheek en de muziekacademie in Gooik te sluiten en naar een privaat bouwproject in Oetingen over te brengen stuiten bij de modale Gooikenaar op veel onbegrip. Eerder verscheen in de pers dat burgemeester Doomst (CD&V) op deze huidige site’s van de academie en de bibliotheek betaalbare woongelegenheden wil creëren.
 
Kristoff Hemelinckx: “ De woonkernen in het Pajottenland kunnen wel degelijk toffe actieve woonkernen zijn, Lennik centrum en Oetingen centrum zijn hier mooie voorbeelden van.  Veel is afhankelijk van de inzet van de mensen zelf, maar vooral de visie van het bestuur moet dit mogelijk maken. Nu merken we dat alle sociale en culturele activiteit in Gooik centrum stilaan stil valt en er enkel ingezet wordt op de woonfunctie door appartementen bij te bouwen. De gebouwen die nu van de gemeente zijn, zoals de bib en de academie, moeten in handen blijven van de Gooikenaar, en zéker niet in handen van een bouwpromotor om er appartementen op te bouwen. Als burgemeester Doomst zo verder doet wordt zijn opvolger niet de burgemeester van  een Pajotse gemeente maar wel van een Brusselse buitenwijk. “
 
Uit dit alles blijkt dat de leefbaarheid van een dorpskern om veel meer dan appartementen alleen draait, want het ontbreken van de botsauto’s op de kermis opent het grotere debat omtrent de leefbaarheid van de Gooikse centrale woonkern.
 
Wij vroegen tevens een reactie van de burgemeester. " Het is inderdaad waar dat de molen er niet stond, maar die man wilde niet komen. Hij had schrik dat door het wegvallen van de jaarmarkt hij een pak minder omzet zou draaien, dus dat is de reden waarom de molen er niet stond. Mijn kleinkinderen vonden dit ook niet leuk!. Het is dus zeker de bedoeling dat de molen en de botsauto's naar de toekomst terug te vinden zullen zijn in het centrum van Gooik",besluit de burgemeester.  

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief