GOOIK - De oude bakoven van Paddenbroek opnieuw in gebruik genomen

C21

GOOIK - De oude bakoven van Paddenbroek opnieuw in gebruik genomen

Editie_gooik_oven_paddenbroek_3__kopie_
Tom Dehaene stak de oven in brand.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_oven_paddenbroek_2__kopie_
Heet wat volk in Paddenbroek.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_oven_paddenbroek_4__kopie_
Tom Dehaene, Schepen Christa Dermez, Michel Doomst en schepen Jan Depester bij de oven. - Foto Marc Colpaert
 
Tom Dehaene kwam met een kwartiertje vertraging aan in Paddenbroek om de gerestaureerde oven in werking te stellen. Hij kreeg zelf het vuur in de oven en was blij met deze realisatie. Elke Zelderloo van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei moest afzeggen. "Ons broodje is hier gebakken", lachte burgemeester Michel Doomst. 
 
De gerestaureerde bakoven in het educatief centrum Paddenbroek is klaar voor gebruikt te worden voor workshops en educatie. Het voorbije jaar werd plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik volledig vernieuwd. Een van de opvallende elementen is de oude bakoven die half ingewerkt zit in de glazen constructie van Paddenbroek. De bakoven werd, op de oorspronkelijke locatie, volledig gerestaureerd zodat er opnieuw kan gebakken worden in Paddenbroek. 
De herstelde oven, met vernieuwde koepel, wordt opnieuw opgestookt. De kraaknette koepel slaat opnieuw zwart uit door het roet. Maar niet getreurd: ‘roet komt voor de gloed’. Bij 250 graden brandt het roet weer op, kleurt de koepel terug wit en is de oven klaar om het gerezen deeg tot heerlijk vers brood te bakken. 
“We ondersteunen de restauratie van dergelijke erfgoedrelicten en het omringende landschap met de subsidie in het kader van 360°-erfgoedprojecten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Monumentenwacht Vlaams-Brabant heeft eerst een grondig onderzoek gedaan naar de toestand van de oven, waarna Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei het herstel van de oven op zich heeft genomen.”
Elke Zelderloo van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei: “Met het herstel van de bakoven draagt het Regionaal Landschap een steentje bij aan de uitbouw van plattelandscentrum Paddenbroek en de samenwerking met gemeente Gooik. Een functionerende oven maakt het mogelijk om educatieve workshops te organiseren voor de klassen die we educatief begeleiden in Paddenbroek. Maar we zijn ook van plan om stook- en bakcursussen voor volwassenen te organiseren. Misschien lukt het zelfs om een actieve bakkersgroep in Paddenbroek op te starten.”
Schepen Christa Dermez van Gooik: “Vanuit de gemeente hebben we een derde van de kosten voor de restauratie betaald. Op deze manier zal de gerestaureerde bakoven volledig functioneel zijn tijdens het openingsweekend van Paddenbroek op zondag 24 oktober. Bezoekers kunnen dan meedoen met workshops zuurdesembrood en andere hapjes uit de oven. De omgeving zal dus regelmatig opnieuw lekker ruiken naar vers gebakken brood.”
"Dat deze oven nu gerestaureerd werd is een goede zaak, want deze oven past bij Paddenboek. De oven is enerzijds een link naar het verleden, maar anderzijds ook een link naar de toekomst. Hopelijk mogen wij de volgende maanden spreken van een zeer actieve oven, waar veel mensen van zullen kunnen genieten. Het eerste brood zal klaar zijn nu zondag rond 16 uur",besluit Michel Doomst.
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief