GOOIK - De Langestraat in Kester bevestigd als woongebied dus een mooie fermette gered !

C21

GOOIK - De Langestraat in Kester bevestigd als woongebied dus een mooie fermette gered !

20220302_100019
Foto ingezonden
 
Vorig jaar zette onze internetkrant in primeur al het artikel dat, Patrick Proot uit Gooik ten strijde trok tegen de plannen, om een mooie fermette af te breken, om er een nieuwe tweewoonst van te maken. Het verzet van deze  bewoner van de Langestraat tegen de afbraak van een mooie fermette, heeft succes gehad. Patrick kon ons  melden dat de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant tot een besluit is gekomen naar aanleiding van het beroepsschrift dat hij indiende. Het verzet van Patrick blijkt gegrond te zijn tegen de vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen en er kwam dus een  weigering inzake het oprichten van twee woningen in half-open verband, gelegen in de Langestraat.
 
"De indiener van de aanvraag, had hierbij wel zeer veel haast: in de voorstellen was sprake van het vestigen van een nieuwe verkaveling en nieuwe ordening op het gebied, terwijl de voorschriften van de bestaande verkaveling nog van kracht waren. Men moet zich indenken dat het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Gooik om welke reden dan ook zelfs over deze principiële juridisch-technische aangelegenheid niet was gevallen, en op 1 juli 2021 royaal een vergunning had verleend", begint Patrick Proot.
Was dit een argument van vormelijke aard, de inhoud van de plannen hielden een felle verdichting in van wat verondersteld werd een woongebied te zijn, en sloot door zijn enormiteit absoluut niet aan op de omgeving met geplande bijgebouwen, ook al nabij een agrarisch gebied.
"Gezien de aanvrager van deze duidelijk overladen plannen reeds voorheen van het college van burgemeester en schepenen afwijkende toestemmingen had bekomen die sterk afwijkten van het rustige woonvoorkomen van de Langestraat was het voor Patrick duidelijk dat wanneer ook dit megalomaan initiatief gerealiseerd zou zijn, het straatbeeld dermate zou geschaad worden, dat fundamenteel schade zou aangebracht worden aan het reeds gerealiseerde woningpatrimonium door de inwoners van de Langestraat", aldus Proot.
Ditmaal aarzelde Patrick niet om deze onverkwikkelijke zaak aan te kaarten bij de Bestendige Deputatie van de provincie, en een beroepsprocedure op te starten. Na de noodzakelijke formaliteiten en de aanbetaling van de procedurekosten was het wachten op de komst van de provinciale omgevingsambtenaar die een onderzoek ter plaatse deed, en een rapport opstelde ten behoeve van de Bestendige Deputatie. In het verlengde van dit verslag werd dan een hoorzitting door de Gouverneur en een afvaardiging van de Deputatie gehouden, waarbij de aanvrager afwezig bleek zonder verontschuldiging, en waarbij Patrick een bewoner van de Langestraat, de kans kreeg om via een electronische vergadering de motieven van zijn beroep toe te lichten.
Dit alles heeft geleid tot het besluit tot acteren van het beroep ingediend door bewoner van de Langestraat Patrick Proot tegen de vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen en de weigering inzake het oprichten van twee woningen in half-open verband, gelegen in de Langestraat. Patrick is blij met deze beslissing, en hoopt dat de Langestraat verder kan beschouwd worden als een mooie harmonieuze woonomgeving. Hij roept toekomstige initiatiefnemers op om deze omgeving als zodanig te eerbiedigen en de huidige bewoners van de Langestraat er mede over te waken dat het woningenpatrimonium geen ontwaarding tegemoet gaat door grootschalige plannen die de omgeving ontsieren.
 
Gezien in het licht van de recente bestuurswissel in Gooik hoopt hij in de afkeuring van de door betonboeren geplande aanslag op de woonkern van Kester door de gemeente een eerste teken te zien van kentering, en betonen van respect voor de eigen reglementering van de gemeente die de verschillende gebieden van Gooik met duidelijke kleuren in een zoneringskaart heeft vastgelegd.
 
" Als een gemeente haar eigen reglementering niet volgt, dan betekent dat er onverstaanbare zaken gebeuren. Tot slot meent hij dat de Vlaamse betonstop ook voor de gemeente Gooik een aanwijzing moet zijn om zich terughoudend op te stellen bij alle projecten die een verdere urbanisatie inhouden, wat de kans vergroot op het behoud van de landelijke Vlaamse gemeente Gooik, met een mooi en passend woonpatrimonium ingebed in een beschermend natuurlijk kader", besluit Patrick.
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief