GOOIK - Rookstopcursus is een succesverhaal

C21

GOOIK - Rookstopcursus is een succesverhaal

Editiepajot_stoppenmet_roken_gooik_foto_deschuyffeleer__1_
6 nieuwe niet-rokers - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_stoppenmet_roken_gooik_foto_deschuyffeleer
Dr Gerda Billens (raadslid) , Els Van Langenhove (LOGO), Eva Deslypere (VRGT) en Jo Baert (Voorzitter OCMW Gooik) - Foto Deschuyffeleer.
 
Collage_vrgt_logo_deslypere
Repro Deschuyffeleer
 

Binnen het streven naar een gezonder Gooik werd begin dit jaar door het gemeentebestuur in samenwerking met vzw LOGO (Lokaal Gezondheidsoverleg) Pajottenland/Zennevallei gestart met een reeks van negen bijeenkomsten waarbij rokers werden gestimuleerd om te stoppen met roken. Op het aanbod gingen 8 personen in. Tabakologe Eva Deslypere van het VRGT (Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding) was hen daarbij behulpzaam. Uiteindelijk werd de “stoppen-met-roken-groepscursus” zopas afgesloten met een meer dan batig saldo.

Het gezelschap was samengesteld uit vier dames en vier heren. Hun gemiddelde leeftijd situeert zich halfweg de veertig. Allen hadden reeds een aanzienlijk aantal rookjaren op hun conto en hun dagelijkse portie sigaret was ergens te vinden tussen de tien en vijftig stuks. Ook hadden zij - evenwel ieder voor zich -  een reden om te stoppen met roken. Bovenaan het lijstje stonden de gezondheid, het kostenplaatje, de ethiek en de strenge wetgeving.

Gedurende vier maanden werden de deelnemers geleid en begeleid.  De rookstopcursus werd zeker niet ervaren als een strafregel of als afdwingend.  Het is een hulpmiddel om het besluit om te stoppen met roken bewust te nemen en de motivatie op peil te houden. Er worden technieken, truckjes en hulpmiddelen aangereikt om moeilijke momenten te overbruggen. Ook de smoezen en onwaarheden die worden gebruikt om te blijven roken komen aan bod. Eén van de belangrijkste succesfactoren van de groepscursus steunt op de uitwisseling van ervaringen.

De cursus werd afgesloten met een meer dan behoorlijk resultaat. 106 dagen na de stopdatum van 4 maart gaan zes cursisten thans verder door het leven als niet-roker.

De rode draad doorheen de cursusreeks was : “Denk niet dat je te weinig wilskracht hebt om ooit te kunnen stoppen met roken. Denk liever dat je meer dan voldoende wilskracht hebt om je te helpen bij het stoppen”.

Info@logopz.be 02/ 582 75 91   -      www.vrgt.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 sep 2022

archief