GOOIK - Natuurpunt doet grote aankoop op de Kesterheide en lanceert Plan Eikelmuis

C21

GOOIK - Natuurpunt doet grote aankoop op de Kesterheide en lanceert Plan Eikelmuis

Kesterheide
 
Natuurpunt heeft deze week een grote nieuwe aankoop gedaan op de Kesterheide. Met de aankoop van een perceel van 3,4 hectare kan het natuurreservaat zowat 10% uitgebreid worden. De aankoop is heel interessant qua biodiversiteit omdat het gaat om de hellingen op de top van de Kesterheide met veel reliëf en variatie. 
De vrijwilligers van Natuurpunt gaan snel aan de slag om het nieuwe gebied natuurlijker in te richten. Op zaterdag 10 december zullen 1000 plantjes voor hagen en houtkanten aangeplant worden tijdens een plantactie. Hierbij verwelkomen we graag alle buren, verenigingen en geïnteresseerden om te komen kijken en een handje te helpen. De week nadien organiseren we een seizoenswandeling langs de Kesterheide met natuurgids: start op zondag 18 december om 14u aan Paddenbroek. Deze plantactie is meteen ook de eerste actie in kader van het nieuwe ‘Plan Eikelmuis’. Eikelmuizen kwamen van nature voor op en rond de Kesterheide en zijn een typische soort voor landbouwlandschappen zoals het Pajottenland. Ze overwinterden graag in de fruitschuren van boerderijen. De laatste waarneming van een eikelmuis in Gooik dateert van zowat 10 jaar geleden, maar met onze acties hopen we hen opnieuw te kunnen verwelkomen op de Kesterheide.
De bestaande wandelwegen in het nieuw aangekochte perceel worden behouden en mee opgenomen in de wandelroutes naar de Kesterheide die starten aan Paddenbroek en in de routes van Wandelnetwerk Pajottenland. Met de mountainbikers zal overlegd worden om zo veel mogelijk rekening te houden met hun voorkeuren, want door de uitbreiding van het gebied kunnen wandelwegen eindelijk beter gescheiden worden van de mountainbikepaden. 
Elke aankoop van Natuurpunt vergt, als restfinanciering van de Vlaamse subsidies, een belangrijke fondsenwerving. Een grote aankoop als deze is dan ook een grote opgave voor onze lokale Natuurpunt werking. Alle giften, klein of groot, zijn heel welkom en worden volledig geïnvesteerd in meer lokale natuur in Gooik. Doe een fiscaal aftrekbare gift op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt vzw met vermelding ‘Kesterheide’ of via www.natuurpunt.be/natuurgebied/kesterheide. 
Met deze aankoop wordt verder invulling gegeven aan de realisatie van natuurdoelen in het Europese Natura 2000 netwerk. Het reservaat Kesterheide is minder dan 1% van de oppervlakte van Gooik. Het is dus ook heel belangrijk om overal in het landschap, in landbouwgebied en in bebouwing meer plaats te geven aan natuur. 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 02 feb 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 jan 2023

archief