GOOIK - De gemeente is op zoek naar een kunstenaar

C21

GOOIK - De gemeente is op zoek naar een kunstenaar

Edite_gooik_processie_13__kopie_
Maak een kunstwerk voor de processie.- Foto Marc Colpaert
 
De gemeente Gooik is op zoek naar een kunstenaar die een kunstwerk kan maken voor de erkenning van de  Kesterse Paardenprocessie. Het moet een standbeeld of andere vorm van beeldende kunst zijn die een ode brengt aan de jaarlijkse processie. Het kunstwerk dient volledig afgewerkt te zijn in mei 2024, wanneer de volgende processie plaatsvindt. Locatie is vóór de kerk van Kester. De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Paardenprocessie van Kester op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Deze traditionele optocht in de dorpen Kester, Oetingen en Herfelingen gaat terug tot de 13de eeuw en brengt jaarlijks verschillende generaties en verenigingen samen. Een erkenning als immaterieel erfgoed kon dan ook niet  uitblijven. De eerste zondag na Pinksteren is het altijd feest in het Pajottenland. Dan trekt de paardenprocessie, die in de volksmond ‘de Kesterweg’ heet, door Kester, Oetingen en Herfelingen ("Het Kestergewoud"). De ommegang wordt georganiseerd door de Gilde van het Paardenvolk en is gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. De aanwezigheid van ruiters te paard, koetsen en fanfares typeert de optocht. De processie is zo één van de drie 
grote paardenprocessies in Vlaanderen. Jaarlijks nemen meer dan 300 figuranten en 100 ruiters deel aan de ommegang. Het Paardenvolk wordt in de processie niet alleen vergezeld door inwoners van de betrokken parochies, ook de leerlingen van de dorpsschool en de leiding van de Chiro lopen mee. De fanfares van Kester, Oetingen en Herfelingen zorgen voor de muziek. Zo brengt de processie lokale verenigingen bijeen en verbindt ze mensen van verschillende generaties. De geschiedenis van de processie gaat terug tot de 13de eeuw. Ze zou ontstaan zijn uit dankbaarheid omdat Kester, Oetingen en Herfelingen gespaard bleven van de pest. In de huidige vorm bestaat de ommegang sinds 1864, toen de nieuwe Sint-Martinus in Kester werd ingewijd. In 1871 richtte de dorpspastoor een vereniging op die zich zou engageren om “jaarlijks de Heilige Drievuldigheid in haren rondgang te peerd en stoetsgewijs te vergezellen”. Zo ontstond de Gilde van het Paardenvolk, die tot op vandaag de processie organiseert. Al meer dan 150 jaar brengt ze de lokale gemeenschap samen. In juni 2023 werd de erkenning officieel bekend gemaakt. De Gemeente Gooik is zeer dankbaar voor deze erkenning en wil deze unieke historische gebeurtenis blijvend in de herinnering brengen door een kunstwerk te plaatsen in de openbare ruimte. Het is ook bedoeld als blijk van dank voor de organisatoren van de processie.
 
De Gemeente Gooik is op zoek naar een kunstenaar die een kunstwerk kan maken voor de erkenning van de Paardenprocessie. Hieronder vindt u de details van onze vraag:
• Type: standbeeld of andere vorm van beeldende kunst die een ode brengt aan de processie
• Timing: het kunstwerk dient volledig afgewerkt te zijn in mei 2024, wanneer de volgende processie
plaatsvindt.
• Locatie: vóór de kerk van Kester, op het stukje groen aan de straatzijde. 
Technische gegevens
• Het kunstwerk dient voorzien te zijn van een sokkel (indien nodig) of andere installatie die nodig is voor 
de verankering, zodat het stabiel kan blijven staan in de toekomst en bestand is tegen alle weersomstandigheden.
• Het kunstwerk dient in duurzaam en weersbestendig materiaal gemaakt te worden
• De totale prijs van het project (alles inclusief) bedraagt max. 15.000 EUR incl. BTW
Procedure
• 
• Geïnteresseerde kunstenaars kunnen meer informatie opvragen bij:
Gaëlle Saelens (Dienst Vrije Tijd, deskundige cultuur)
cultuur@gooik.be .Tel 02.532.14.02

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief