OETINGEN - Leerlingen verlaten gemeenteschool en gaan naar nieuwe school, oude school wordt een STEM- academie van de VUB

C21

OETINGEN - Leerlingen verlaten gemeenteschool en gaan naar nieuwe school, oude school wordt een STEM- academie van de VUB

Editie_gooik_vub_school_2__kopie_
Leerlingen verlaten oude school.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_3__kopie_
De leerlingen waren er ook bij.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_8__kopie_
Luc, Jan en Hugo die het project in het leven blies.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_4__kopie_
Leerlingen brengen de sleutel. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_5__kopie_
Hugo kreeg de sleutel.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_6__kopie_
Bellenblazen voor de leerlingen.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_1__kopie_
Hugo met toga naast ereburgemeester Michel Doomst. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_school_7__kopie_
Burgemeester De Wilde kwam ook een woordje uitleg geven.- Foto Marc Colpaert
 
Op vrijdag 9 februari nam het lokaal bestuur van Gooik, samen met de leerlingen en leerkrachten van de gemeentelijke basisschool De Oester in Oetingen, afscheid van hun oude schoolgebouw naast de kerk van Oetingen. Het oude gebouw van de gemeentelijke lagere school De Oester in Oetingen krijgt een nieuwe invulling. Het zal, na grondige verbouwingswerken, de thuisbasis worden van de kunstacademie, de bib en de STEM-academie van de VUB. Professor aan de VUB Hugo Thienpont en Oetingenaar had voor deze gelegenheid zijn toga aangetrokken en nam van enkele leerlingen graag de sleutel van de oude school symbolisch in ontvangst. "Ik ben hier ooit ook nog naar school geweest eind jaren 60", grapte hij naar waarheid. Schepen Christa Dermez mocht als eerste van start gaan om dit mooie project uit te leggen.
 
 
Jan Depester was de man die in 2014 Hugo op de hoogte stelde van de plannen van de gemeente om een nieuwe school te bouwen, zodat de gebouwen van de oude school op termijn zouden leeg komen te staan. Jan en Luc Dedobbeleer(foto) waren tevens de bezielers achter Het Oetings Dorpsoverleg (ODO), die de koppen bij mekaar staken om hun gemeente naar een niveau 2.0 te brengen. “Ik vond het zonde om deze gebouwen niet meer te gebruiken en daarom ben ik gaan praten met de gemeente om in deze gebouwen een STEAM academie(Science, Technologie, Engeneering, Arts en Mathematics) in onder te brengen. Dit is een belevingscentrum voor mensen tussen 7 en 77 jaar voor wetenschap en technologie. Dit project in samenwerking met de VUB kan een enorme vooruitgang betekenen voor Oetingen. Kinderen maar ook leerkrachten kunnen er de nodige opleidingen krijgen door speciaal daarvoor opgeleide mensen van de VUB. Er is zelfs ruimte voor een auditorium en ook de teken- en muziekacademie kunnen er een plaatsje krijgen.”, zei professor en vicerector van de VUB Hugo Thienpont en tevens Oetingenaar in hart en nieren.
Toenmalig burgemeester Michel Doomst was dadelijk te vinden voor de plannen van Hugo en verleende zijn medewerking, om dit project tot een goed einde te brengen. En kijk, tien jaar later was het tijd dat de leerlingen van De Oester officieel de sleutel mochten overhandigen aan Hugo. 
"Het zal jullie misschien verbazen maar ik liep hier ook school bij de leerkrachten, meester Hugo, meester Robert en meester Gaston (zelfs een VUB-professor ging ooit naar school, grapje,red., en hij was niet alleen want ook schepen Herman Anthoons ging er naar school). Deze school is meer dan een oud gebouw, het is een plaats waar de levensloop van de inwoners van Oetingen geboetseerd werden. Ik samen met vele andere mensen hebben hier leren rekenen, schrijven en soms kregen we zelfs straf en een stevige rammeling.(Dat laatste zou nu niet meer mogelijk zijn, gelukkig maar).",aldus Hugo 

Hugo bedankte tevens zijn vrienden Jan Depester en Luc Dedobbeleer, respectievelijk de stichter en de voorzitter van ODO, die er voor zorgden dat hun en de droom van velen werkelijkheid werd. "De jeugd krijgt een nieuwe school en via de VUB zal het oude schoolgebouw in een nieuw jasje worden gestoken en het omtoveren tot een hele leuke plek waar iedereen kan komen proeven van een wereld vol wetenschap, technologie en kunst. Ook de bib, nu nog in Gooik zal hier een plaatsje krijgen en de Gooikse academie. Daarnaast komt er ook nog een mooi auditorium waar toneelvoorstellingen zullen gegeven worden. Kortom wij gaan dit gebouw omtoveren tot een tuin voor talent, voor kinderen maar ook voor de jonge volwassenen, voor de ondernemers en voor de senioren", besluit de professor.

En dan was het tijd dat twee leerlingen de sleutel officieel overhandigden aan Hugo Thienpont en terwijl ze dit deden mochten de andere leerlingen van start gaanmet bellenblazen, een mooi moment daar op de oude speelplaats voor tal van mensen uit Oetingen. Heel wat oudere mensen die er ooit school liepen kwamen ook een kijkje nemen, zeg maar een soort afscheid van hun lang vervlogen jeugdjaren. "Maar niet getreurd het nieuwe project van de VUB komt er aan en dat zal een heel mooi project zijn",  zo vertelde ons Hugo Thienpont.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jul 2024

archief