GOOIK - Gemeente Gooik kent subsidie voor duurzame en energiebesparende maatregelen toe

C21

GOOIK - Gemeente Gooik kent subsidie voor duurzame en energiebesparende maatregelen toe

Image003__7_
 
De gemeente Gooik voorziet, sinds 2012, extra gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen (isolatie, beglazing,. Deze subsidies zijn een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het lokale klimaatplan. Sinds 1 oktober 2022 zijn een deel van de subsidies overgeheveld naar Vlaanderen, via het loket Mijn VerbouwPremie.
 
Samuel Billens, schepen van Klimaat & Energie, licht toe: “Gooik is een duurzame gemeente, die elke dag werk maakt van de klimaatdoelstellingen. Een van de acties die we jaarlijks doen, is inwoners stimuleren om duurzame en energiebesparende maatregelen te nemen. Dat kan gaan over de installatie van een zonneboiler of een warmtepomp, het leggen van dak-of vloerisolatie. We voorzien hiervoor een gemeentelijke premie. Inwoners die een aanvraag indienen bij Fluvius of Mijn Verbouwpremie, krijgen per goedgekeurd dossier, een gemeentelijke premie. Dankzij de maandelijkse rapportering van de goedgekeurde dossiers die we van hen krijgen, kunnen wij de gemeentelijke premie snel verder uitbetalen. Zo belonen we inwoners die een duurzame inspanning leveren.”
 
 
Cijfers 2023
 
Gooik
 
 
In 2023 werden er 8 gemeentelijke premies uitbetaald op de goedgekeurde dossiers van Fluvius, goed voor een totaal uitbetaald bedrag van 993,60 euro. Via de Verbouwpremie werden tot september 2023,  61 goedgekeurde dossiers ontvangen, goed voor een gemeentelijke premie van 5154, 66 euro.

 Vlaanderen

 
Tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023 werden er in totaal bijna 233.000 premies aangevraagd.
 
Veruit de meest aangevraagde premies, zijn premies voor de renovatie van ramen en deuren (24%) en voor dakrenovatie (21%). Op de derde plaats komt muurrenovatie (12%), gevolgd door (de ondertussen stopgezette premie) voor een gascondensatieketel (10%) en elektriciteit en sanitair (10%). Ook de warmtepomp en warmtepompboiler zijn samen goed voor 10% van de aanvragen. De categorie binnenrenovatie zorgt voor 6% van de aanvragen. Op de laatste plaats komt de zonneboiler met amper 0,6% van de aanvragen.
Van de aangevraagde dossiers waren er op 1 januari 2024 al bijna 62% behandeld en ongeveer de helft uitbetaald, voor 229 miljoen euro.
 
 
BENOvatietraject met een BENOvatiecoach.
 
 
Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei, een organisatie die inzet op een klimaatneutrale samenleving, biedt Gooikenaars ook een BENOvatietraject met BENOvatiecoach aan. Dit traject bestaat uit een doorlichting van je woning, een besparingsplan een berekening van de beste ingrepen rond isolatie, verwarming en zonne-energie, begeleiding bij de uitvoering van deze ingrepen bij lokale aannemers en hulp vragen bij het aanvragen van de premies en renovatieleningen. Gooikenaars betalen 100 euro voor dit traject, maar krijgen dit bedrag terugbetaald na uitvoering van een renovatie waarvoor de Fluviuspremie in aanmerking komt.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jul 2024

archief