Out of Office in het Pajottenland

C21

Out of Office in het Pajottenland

Foto_1_optie_2_klein
 

Deze zomer vormt het Pajottenland het decor voor een bijzondere fototentoonstelling die loopt van juni tot september. Foto’s op groot formaat krijgen een plaats in het landschap langs het plattelandscentrum Paddenbroek en de Kesterheide in Gooik. PenZine sprak alvast met Tessa Van Thielen van BREEDBEELD, de Vlaamse amateurkunstorganisatie voor beeldmakers, en Rudy Boon, een gepassioneerd fotograaf uit Kester.

BREEDBEELD, wat houdt dat precies in?

Tessa: BREEDBEELD is het steunpunt voor gepassioneerde beeldmakers, of het nu fotografen of filmmakers zijn, in Vlaanderen en Brussel. Bij ons kunnen ze terecht voor inspiratie, tentoonstellingsmogelijkheden, educatie en informatie. We zijn toegankelijk voor iedereen, je hoeft zeker geen lid te zijn om van onze diensten gebruik te maken. Samen met acht andere amateurkunstorganisaties bieden we een platform voor liefhebbers van diverse kunstvormen. Onze zusterorganisatie Muziekmozaïek hier uit Gooik richt zich op folk en jazz.

Rudy: Ik ben niet zo'n fan van het woord 'amateur'; ik geef de voorkeur aan 'gepassioneerd door'. Mijn passie voor fotografie ontstond door mijn grootvader, die een handelszaak had. Als dertienjarige hielp ik hem met het fotograferen van producten voor verkoopbrochures. Ik mocht voor het eerst een professionele camera gebruiken. Hoewel ik voornamelijk autodidact ben, volgde ik ook les aan academie De Meiboom in Halle, waar Jan Decreton me de liefde voor het landschap in eigen streek leerde ontdekken. Lange tijd concentreerde ik me op zwart-witfoto's en maakte ik regelmatig gebruik van de zogenaamde edele technieken zoals platinum- en palladiumdruk. Tegenwoordig werk ik zowel analoog als digitaal; het resultaat telt.

De focus van BREEDBEELD ligt deze zomer op het Pajottenland. Wat mogen we verwachten?

Tessa: Van juli tot september organiseren we onder de naam ‘Out of Office’ onze jaarlijkse landschapswandeling met foto's in Gooik. Dit deden we al eerder op diverse locaties zoals Brugge, de duinen in Koksijde, Bosland in Limburg en Doel. Fotografen uit heel Vlaanderen kunnen hun foto’s insturen. Hieruit maken wij een selectie. Vorig jaar ontvingen we meer dan 2000 beelden, waarvan we een 60-tal in het landschap plaatsten. 'Out of Office' biedt niet alleen de gelegenheid om lokaal activiteiten te organiseren, maar ook om contacten te leggen, zoals vandaag met Rudy.

Rudy: Het Pajottenland heeft me al vaak geïnspireerd. Ik organiseerde al tentoonstellingen in Gooik, zoals 'Gooikse Pareltjes' en 'Dei van d'A', waarbij ik portretten maakte van de mensen die op de Kesterheide wonen. Tijdens de coronaperiode maakte ik foto's met een reflexcamera tijdens wandelingen binnen een straal van 7 kilometer. Dit resulteerde in het fotoboek 'Onwennig in de stilte'. Het lijkt me een uitdaging voor BREEDBEELD om uit al die ingezonden foto's een goede selectie te maken. Esthetiek en compositie zullen ongetwijfeld meespelen, maar ik hecht ook veel waarde aan het gevoel dat een foto overbrengt. 

Tessa: We maken de keuze voor het parcours graag in samenwerking met lokale fotografen en organisaties. Hoewel 'Out of Office' geen specifiek thema heeft, kunnen we een deelselectie maken aan de hand van de thema's van Plattelandscentrum Paddenbroek: natuur, duurzaamheid, landbouw, recreatie en de eigenheid van het Pajottenland. 

Waarom heeft 'Out of Office' gekozen voor het Pajottenland?

Tessa: We organiseren ons fotoparcours afwisselend in elke provincie. Voor deze editie in Vlaams-Brabant zijn we ingegaan op de uitnodiging van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei om 'Out of Office' samen te organiseren. Ook de gemeente Gooik bleek al snel enthousiast. Paddenbroek vormt een prachtige uitvalsbasis voor de fotowandelingen. Het landschap hier is bijzonder fotogeniek dankzij de hoogteverschillen, vergezichten, wandelwegen, houtkanten... De foto's op groot formaat zullen schitteren in deze landelijke omgeving met een harmonieus samenspel van velden en natuur.

Rudy: De omgeving van Paddenboek en Kesterheide biedt inderdaad prachtige zichten, soms zelfs 360°. Toch is het een uitdaging om dit landschap vast te leggen. Het Pajottenland is moeilijker te fotograferen dan andere spectaculaire natuurlijke landschappen die ik heb bezocht in de Verenigde Staten of Frankrijk. In onze regio moet je vaak de 'kunst van het weglaten' toepassen, omdat er door menselijke ingrepen ook veel ‘rommel’ in het landschap staat. Tenzij je natuurlijk juist daarop de nadruk wilt leggen.

Tessa: Fotografie brengt je hoe dan ook op een bijzondere manier in contact met het landschap. Werken op statief bijvoorbeeld is vaak veel trager en dus een prima manier om te onthaasten en veel intenser van de natuur te genieten. Het is ook een reden om vroeg op te staan voor het ochtendlicht of om elk seizoen naar dezelfde plek terug te keren voor een andere foto..

 

Jouw foto’s deze zomer op groot formaat in het landschap?

Fotoparcours ‘Out of Office’ editie 2024 loopt van 21 juni tot 22 september rond plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. Tot eind april kan je via de website van BREEDBEELD deelnemen met jouw beelden. www.breedbeeld.org

 Meer boeiende artikels lees je in PenZine. Je haalt je gratis exemplaar op in 1 van de 450 verdeelpunten in de regio.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2024
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief