Natuurpunt Pajottenland wil debat over dure ruilverkaveling in GOOIK

C21

Natuurpunt Pajottenland wil debat over dure ruilverkaveling in GOOIK

Editiepajot_natuurpunt_pajottenland_repro_agr
Repro AGR.
 

De Vlaamse overheid startte onlangs de procedure om het volledige grondgebied van Gooik te ruilverkavelen. De ruilverkaveling wil de landbouwpercelen binnen heel Gooik herschikken. Dit gebeurt op vraag van de gemeente en een twintigtal voltijdse en deeltijdse landbouwers. De andere 8900 inwoners van Gooik zijn niet geïnformeerd - laat staan bevraagd - hoewel elk Gooiks gezin zowat 2500 euro via gemeentebelasting zal moeten betalen. Deze raming is gebaseerd op de kostprijs van de intussen afgewerkte ruilverkaveling van Elingen, die dan nog technisch veel makkelijker uitvoerbaar was.

In tijden van crisis, waar het ganse overheidsapparaat zwaar moet snoeien in alle uitgaven, vinden we het onverantwoord om tot 25 miljoen euro – d.i. een miljard oude Belgische franken (!) – uit te geven aan een ingreep met een betwistbaar landbouweconomisch nut. In de procedure is geen kosten-baten-onderzoek voorzien. Ook na het beëindigen van een ruilverkaveling is geen opvolging voorzien voor de landbouweconomische baten. Dat zegt Vlaams minister Hilde Crevits in een antwoord op een parlementaire vraag van CD&V partijgenoot Jos De Meyer (vraag nr 889 van 28 augustus 2008).
 
Natuurpunt Pajottenland vindt dat de overheid in de eerste plaats moet investeren in een duurzame landbouw. Vandaag worden de producten van onze landbouwers vernietigd om de prijzen op de markt kunstmatig hoog te houden. Boeren moeten met hun tractor Brussel gijzelen om enkele centiemen minder verlies te maken per liter melk. Zonder teeltsubsidies zouden onze boeren zelfs op de beste landbouwgrond van Europa verhongeren. Ondertussen heeft elke supermarkt hier wel een olijfhouten stand met regionale producten uit… Zuid-Frankrijk. Onze eigen Pajotse boer blijft in de kou staan… Nochtans kan het wel degelijk anders zoals o.a. enkele goeddraaiende gastenverblijven en thuisverkoop op boerderijen in Gooik en elders in het Pajottenland bewijzen.
 
Natuurpunt Pajottenland wil alle inwoners van Gooik betrekken in de discussie omdat de gevolgen van de ruilverkaveling iedereen treffen, en niet alleen in de geldbeugel. Daarom organiseren we op donderdag 10 september een open debat om 20u in Zaal Rilleman van De Cam in Gooik (Dorpsstraat 67a). We hebben een brede waaier aan Gooikse en Pajotse verenigingen uitgenodigd. Misschien blijken er nog andere bezorgdheden of brengen deelnemers andere standpunten aan: het debat is open. Natuurpunt Pajottenland hoopt op die manier een breed gedragen standpunt te kunnen formuleren aan de Gooikse en Vlaamse beleidsmakers.
 
 
Natuurpunt Pajottenland is de lokale werking van Natuurpunt, de grootste natuurvereniging van Vlaanderen, en werkt in Gooik, Pepingen en Roosdaal. Op onze website www.natuurpunt-pajottenland.be  staat een overzicht van onze activiteiten en extra uitleg bij een aantal acties. Natuurpunt Pajottenland draait 100% op vrijwilligers. Meer info over de ruilverkaveling in Gooik bij Alwin Loeckx, alwin@natuurpunt-pajottenland.be , 0494 236 349.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2009
Gerrit Achterland
AGR
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 nov 2022

archief