GOOIK - Het provinciaal bibliotheeknet breidt uit

C21

GOOIK - Het provinciaal bibliotheeknet breidt uit

Bib
Repro EP

Gooik treedt toe tot provinciaal bibliotheeknet
De bibliotheek van Gooik treedt toe tot het klantvriendelijke en geïntegreerde bibliotheeksysteem van de provincie Vlaams-Brabant. Hiermee is het Vlaams-Brabantse netwerk nu 23 bibliotheken rijk. In 2010 zullen opnieuw drie bibliotheken toetreden tot het systeem. Het provinciaal bibliotheeksysteem (PBS) biedt vele voordelen. Zo kunnen de gebruikers on line hun boeken verlengen en de catalogi van alle aangesloten bibliotheken raadplegen.

Eind december 2009 zal het Vlaams-Brabantse bibliotheeknet 23 leden tellen. De pioniers waren Leuven, Londerzeel, Zaventem, Dilbeek, Halle, Machelen, Lennik en Huldenberg. In 2008 kwamen daar de bibliotheken van Herent, Pepingen, Zoutleeuw, Linter, Geetbets, Opwijk, Roosdaal, Bierbeek en Rotselaar bij. Het voorbije jaar waren er dat opnieuw zes bibliotheken, in Herne, Beersel, Meise, Diest, Ternat en Gooik. Dat wil zeggen dat momenteel 440.000 inwoners vanuit hun eigen gemeente kunnen gebruiken maken van dit systeem. In 2010 zullen drie bibliotheken toetreden. Dat zijn die van Tielt-Winge, Vilvoorde en Glabbeek.
 
VOORDELEN
Het PBS biedt zowel voordelen voor de bibliotheken en de gemeenten als voor de gebruikers. Voor de bibliotheken betekent dit dubbele winst.. Momenteel maken de meeste bibliotheken immers gebruik van hun eigen software en server voor het beheer van hun catalogus en het uitlenen van materialen. Dat systeem is niet alleen beperkt en duur, maar vraagt ook heel wat inspanning van de lokale bibliotheek. Door aan te sluiten op het PBS worden deze taken op provinciaal niveau beheerd en onderhouden. Hierdoor komen er tijd en geld vrij voor een grotere publiekswerking.
 
Ook voor de gebruiker is het een sprong voorwaarts."Dankzij het provinciaal bibliotheeksysteem kan de Vlaams-Brabander met één kaart terecht in alle bibliotheken die op het PBS zijn aangesloten. In zijn eigen gemeente of een buurgemeente kan hij dan probleemloos boeken, cd's en dvd's ontlenen. Bovendien kan hij via zijn eigen computer en een internetverbinding neuzen in de collectie van de bib 50 kilometer verderop, een boek reserveren en het na bericht gaan afhalen. Maar naast inzage in de volledige catalogus van de aangesloten bibliotheken, kan de gebruiker ook zelf zijn boeken verlengen en reserveren via internet. Hij wordt tevens, via mail, verwittigd wanneer de uitleentermijn van de materialen bijna verstreken is", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
 
 
 
De provincie wil met de uitbouw van het PBS het functioneren van de lokale bibliotheken en de dienstverlening aan de bevolking optimaliseren. Maar ook vervult het PBS een rol als katalysator voor de samenwerking tussen de bibliotheken.
"Zo is het de bedoeling, in overleg met de gemeenten, de verschillende lokale gebruikersreglementen op termijn meer op elkaar af te stemmen" zegt gedeputeerde Elke Zelderloo. "Om al deze redenen investeert de provincie opnieuw € 788.828 in streekgericht bibliotheekbeleid".
 
Nieuw in 2010
Op het vlak van de back-office zal er veel aandacht besteed worden aan zoeken naar gepaste antwoorden op de vraag van bibliotheken om statistieken te kunnen trekken uit het systeem. Ook de dubbele beschrijvingen in de catalogus, als gevolg van het overzetten van de gegevens van het eigen naar het provinciale systeem, zullen opgekuist worden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 dec 2009
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief