HERNE - 25 jaar Bavo Centum Herfelingen

C21

HERNE - 25 jaar Bavo Centum Herfelingen

Editiepajot_bavocentrum_25_jaar_academische_zitting_-_deschuyffeleer__48_
25-jarig bestaan Bavo-centrum -gemeentebestuur, Hernia en de Parochiale Werken Sint-Niklaas - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bavocentrum_25_jaar_academische_zitting_-_deschuyffeleer__42_
Veerle Deschuyffeleer en portret pastoor Bavo - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_-_sprekers__academische_zitting_bavo_-_deschuyffeleer
Academische zitting - Sprekers - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bavocentrum_25_jaar_academische_zitting_-_deschuyffeleer__50_
De deelnemende kunstenaars - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_collage_kunstenaars_25_jaar_bavo_-_deschuyffeleer
Hun werk - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bavocentrum_25_jaar_academische_zitting_-_deschuyffeleer__8_
Werner en Anneleen Viaene - Foto Deschuyffeleer
 

Het Bavo-centrum in Herfelingen, genoemd naar wijlen pastoor Bavo Matthijs, vierde zijn zilveren jubileum. Tijdens een academische zitting bundelden het gemeentebestuur, de provincie Vlaams-Brabant, de cultuurvereniging Hernia en de vereniging Parochiale Werken Sint-Niklaas de krachten om dit 25-jarig bestaan te voorzien van een passend huldebetoon. Dat de bekendheid en de excellente reputatie van het Bavocentrum tot ver buiten de gemeentegrenzen worden geprezen  is te wijten aan de inzet van een schare actieve en geëngageerde parochiale werkers.  Korte toespraken, de overhandiging van een waardevol aandenken en een aangepaste toast vertaalden de waardering en de erkentelijkheid ten aanzien van de talrijke aanwezigen die allen van ver of van nabij hun steentje hebben bijgedragen tot het succes van het centrum.

Sluiting van de kerk
In de onmiddellijke nasleep van de  sluiting van de St-Niklaaskerk werd de refter van de toenmalige meisjesschool in 1969 willens nillens omgetoverd tot noodkerk. Een gehakketak tussen de verschillende bevoegde partijen maakte dat de kerkrestauratie een tienjarig plan werd. Zowel pastoor Edward Lombaerts als het  gemeentebestuur met toenmalig burgemeester Marcel Mathieu maakten er letterlijk en figuurlijk een puinhoop van. De blijvende aansleep van de werken, het gebrek aan efficiëntie, een gemis aan financiële armslag en een politiek verdeeld dorp hadden zelfs de afbraak van de kerktoren tot gevolg.
 
Pastoor Bavo
In 1979 mocht Herfelingen pastoor Bavo Matthijs verwelkomen. Met de ingesteldheid “eerst zorgen wij voor het huis van God en daarna zorgen wij voor zijn kinderen” was het hek van de dam. Bavo bezat de kunst zich te omringen met gedreven mensen. In een mum van tijd werd Herfelingen omgetoverd tot een actieve, dynamische en doortastende leefgemeenschap. Bavo schiep terug letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. Amper één jaar later gingen de deuren van de kerk al terug open.
 
Omdat koken geld kost was het Bavo dan ook te doen om zoveel mogelijk geld te sprokkelen. Overheidsinstanties werden wakker geschut en sponsors werden aangesproken. Zo wisten de  Parochiale Werken onder de impuls van Roger Vander Eeckt samen met  pastoor duizendpoot Bavo  ook de gebouwen van de voormalige een leegstaande meisjesschool om te toveren tot een volwaardig parochiaal centrum. In 1984 was heel Herfelingen samen met Bavo bijzonder fier op de opening van hun  Bavocentrum. Pastoor Bavo overleed in 2001.
 
Pastoor Meskens
Vorig jaar werd gebruik gemaakt van de viering van het 10 jaar parochiepriesterschap van pastoor Kris Meskens om nog bijkomend de inwijding van twee nieuwe parochielokalen in het Bavocentrum in de kijker te zetten. Ook hier werd de toverstok gehanteerd om van de ex-klaslokalen volwaardige vergader- en expositielokalen te maken.
 
De academische zitting werd muzikaal opgeluisterd door Werner Viaene aan de akoestische gitaar en zus Anneleen met zang.  Benevens een fotoreportage over het leven zoals het eertijds was in de parochie werden ook werken tentoongesteld van Robert Cochez, Freddy De Vits, Anita Dedobbeleer, Vera Pletinckx, Yvette Jonnard, Willy Bellemans en de jongste in de rij Veerle Deschuyffeleer, studente aan de kunstacademie Sint-Lucas. Zij maakte een houtskoolportret van pastoor Bavo op basis van de foto op zijn doodsprentje.
 
Vandaag kan het Bavocentrum nog bezocht worden tot 18u.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief