HERNE - Fondatel krijgt een ongunstig advies van de brandweer

C21

HERNE - Fondatel krijgt een ongunstig advies van de brandweer

Fondatel_ongunstig_advies
Repro Deschuyffeleer

De brandweer van Lennik leverde zopas een ongunstig advies inzake brandveiligheid af voor de ijzergieterij Fondatel. Op basis van het brandweerverslag zaten het gemeentebestuur, Fondatel en de brandweer rond de tafel. Fondatel zegde toe alle problemen tegen eind deze maand te zullen oplossen. Het advies komt bovenop de aanhoudende klachten inzake geur- en lawaaihinder van de buurtbewoners. 

Midden 2008 werd door de milieuinspectie aan nv Fondatel een proces verbaal van sluiting voorgelezen. De ijzergieterij bleek toen op 14 verschillende vlakken niet in orde was met de milieuwetgeving. De toenmalige uitbaters, met name de familie Lecomte, kregen drie maanden de tijd om het bedrijf in orde te zetten en een sluiting af te wenden. Ze gingen hiertegen evenwel in beroep en verkochten ondertussen hun bedrijf aan de West-Vlaamse nv Joris Ide. 
 
Voor de omwonenden is Fondatel al jarenlang een kwelgeest. De reeks inbreuken op de milieuwetgeving die de milieu-inspectie vaststelde en die aanleiding gaf tot een bevel tot stopzetting van de uitbating, maakte duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel was. De nieuwe eigenaars zegden onmiddellijk toe alles in te werk te zullen stellen om de leefomstandigheden van de buurt te verbeteren.
 
Het College van Burgemeester en Schepenen gaf eerder te kennen gekant te zijn tegen een uitbreiding van de activiteiten van Fondatel op de huidige site gelet op de nabijheid van een woon- en recreatiegebied en op de veiligheid en de gezondheid van de omwonenden. Tevens hield het College hierbij ook rekening met het ongunstig advies van de milieuraad en de bezwaarschriften van de omwonenden die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend.
 
De nieuwe eigenaarsgroep bleek bereid fors te investeren in de ijzergieterij. Zij wilde alleszins zich zo vlug mogelijk in regel stellen met de regelgevingen en naarstig werken aan het herstellen van de vertrouwensrelatie met de milieuinspectie, het gemeentebestuur, de buurtbewoners en het eigen personeel. Voor de projectbegeleiding deed Fondatel overigens een beroep op het studiebureau Mava uit Steenokkerzeel. 

De Bestendige Deputatie levert dan ook medio 2009 een nieuwe doch tijdsgebonden milieuvergunning af. De vergunning voor twee jaar op proef laat de gieterij toe de lamentabele bedrijfstoestand grondig te verbeteren. Tal van klachten worden onmiddellijk ernstig genomen. In die zin komen prioritair de geur- en de stofhinder aan bod. Ook de geluidsoverlast en de bodemverontreiniging worden grondig aangepakt.

Het is dan ook in die zin dat in september van vorig jaar de brandweer van Lennik wordt aangesteld om de brandveiligheid bij Fondatel aan een onderzoek te onderwerpen. In december levert de brandweer dan het ongunstig advies af. Het brandweerverslag laat duidelijk blijken dat Fondatel dringend maatregelen dient te nemen in het kader van de veiligheid van zijn werknemers en de nabije omgeving.  De knelpunten betreffen het ontbreken van voldoende evacuatiemogelijkheden, snelblusmiddelen en alarmeringsmogelijkheden, het ontbreken van een mogelijkheid om de gastoevoer naar de ovens af te sluiten van buiten het gebouw en het ontbreken van een intern noodplan met inbegrip van een scenario voor de aanpak van mogelijke incidenten.  
 
Vanuit het gemeentelijk bestuur wordt onmiddellijk gereageerd op het verslag. Zo wordt samen met de brandweer en Fondatel afgesproken dat tegen eind januari de aangehaalde problemen dienen te zijn opgelost. “Het standpunt van het gemeentebestuur is en blijft duidelijk. Fondatel dient niet te verdwijnen uit de gemeente. Wel dient Fondatel te voldoen aan de reglementeringen,” zegt burgemeester Kris Poelaert. “Verder overleg met de top van de groep Ide is zeker onontbeerlijk”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jan 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief