HERNE – Dorp met toekomst

C21

HERNE – Dorp met toekomst

Collage
 


Herne is één van de Vlaamse dorpen dat zich voortaan “Dorp met toekomst” mag noemen. Recent riep Kris Peeters, Vlaams minister voor Plattelandsbeleid, de dorpsbewoners op hun dorp warmer en gezelliger te maken en er de leefbaarheid van te verbeteren. Het opzet kadert in het plattelandsproject ‘Dorp met toekomst’ dat voor de tweede maal georganiseerd wordt door de Landelijke Gilden in een sterk partnerschap met Cera, de Vlaamse Overheid, Nest, De Zondag en De Weekkrant/De Streekkrant.

Uit 93 inschrijvingen werden zopas door de jury een zestal projecten per provincie weerhouden zodat over heel Vlaanderen dit jaar nagenoeg een dertigtal initiatieven in daadkracht kunnen omgezet worden. Voor Vlaams-Brabant zijn dit Waanrode, Elewijt , Duisburg, Wilsele-Putkapel, Dilbeek en Herne. Hierbij krijgen de weerhouden dorpen tot 2500 euro financiële steun. Van alle uitgevoerde projecten worden er per provincie drie geselecteerd voor de Vlaamse finale. Hieruit bekroont de Vlaamse jury in oktober de beste dorpsactie van Vlaanderen. Het uiteindelijk gelauwerd Vlaams ‘Dorp met toekomst’ krijgt hiervoor dan ook een heus dorpsfeest van 10.000 euro cadeau.
 
Na de bevolkingsbevraging van eind 2007 en het in beeld brengen van Herne als dorp deed Dorpsspiegel, een samenwerking tussen Riso (Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw) en de gemeente Herne, onlangs opnieuw een oproep tot de bevolking. Alle verenigingen, instellingen en bedrijven werden verzocht om mee te werken aan de “Grote Actiedag” op 25 mei. Met deze actiedag werd Herne weerhouden en behoort zij thans tot de uitverkorenen om een gooi naar de hoofdprijs te wagen.
 
Het uiteindelijk programma van de Grote Actiedag wordt weldra heel uitgebreid bekend gemaakt. Een imponerende flyer, attractieve affiches, pers en Ring-TV staan borg voor alle nuttige informatie. Vooral Editiepajot volgt de actie op de voet. Bij het gebeuren zijn vier locaties betrokken : de sporthal Hernekouter,  het Kerkplein Herfelingen, het Kerkplein Kokejane en het cultureel centrum Sint-Pieters-Kapelle. In de week van 5 tot 9 mei worden dagelijks op www.editiepajot.com de activiteiten op en rond één van deze locaties belicht.  
 
“Op 25 mei wordt er in Groot-Herne ondermeer gefietst, gewandeld, gespeeld,  gedanst, gemusiceerd, …. Ook tal van informatieve activiteiten staan op de dagorde. Zo zetten verschillende landbouwbedrijven voor de gelegenheid hun poorten open. Een bezoek aan een wijngaard, bijenkasten, paardenstallen en een installatie op zonne-energie, … zijn eveneens een greep uit het rijk aanbod. Het oogt niet enkel zeer leerrijk maar het wordt ook een leuke bedoening voor jong en minder jong waarbij het dorpsgevoel centraal staat”, aldus Katrien Jansen, coördinator Riso en drijvende kracht achter het ganse Hernse project.
 
 
 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief