HERNE – Cultuurprijs voor Julius Ost

C21

HERNE – Cultuurprijs voor Julius Ost

Dsc01563
 

Tijdens haar jongste zitting kende de Cultuuraard van Herne de jaarlijkse cultuurprijs toe aan Julius Ost, voorzitter van de heemkundige kring Het Oude Land van Edingen en Omliggende. De prijs betekent een bekroning voor zijn zestigjarige inzet voor cultuur.

Julius Ost studeert in volle oorlog af als regent Germaanse talen. Een tijd lang is hij leerkracht in het Brusselse. Van leerkracht wordt hij inspecteur en van inspecteur beklimt hij de onderwijsladder tot inspecteur-generaal. Na een vijftiental jaren houdt hij onderwijs voor bekeken en werkt hij als kabinetsmedewerker en vertrouwenspersoon van toenmalig minister van Onderwijs en Franstalige cultuur Victor Larock.
 
Sinds 1948 - Julius was toen 25 jaar – organiseert en gidst hij de toenmalige populaire ééndagsreisjes ten dienste van zijn dorpsgenoten en kameraden. Vooral de wielerclub van Kokejane maakt veelvoudig gebruik van Julius’ diensten. Zijn objectief is ongedwongen en informeel het aangename aan het nuttige te bundelen. Zo doorkruist hij gans België. In iedere stad, haast in ieder dorp, weet hij zijn medereizigers naar cultuurparels te loodsen. In eenvoudige bewoordingen onthult hij de geheimen van de geschiedenis en de kunsten. In tegenstelling tot de daguitstappen van de Kokejaanse wielerclub hebben de “cultuurreizen” de tand des tijds wel overleefd. Eéndaagse uitstappen worden meerdaagse reizen en zodoende komen even kundig ook de buurlanden aan de beurt.
 
Sinds 1991 speelt Julius Ost ook een actieve rol in “Kokejane leeft”. In het jaarlijks programmakrantje tekent hij steevast voor een bijdrage over een aspect van de lokale geschiedenis. Als lid van de Bibliotheekraad waakt hij mede over de kwaliteit en het pluralisme van de Bib. Als Nationaal Ondervoorzitter van het Rode Kruis bezorgt hij Herne ook buiten de provinciegrenzen naambekendheid. Zijn culturele bekommernis komt ook tot uiting in zijn mandaat in de beheerscommissie van het Kasteel van Gaasbeek, waar hij zich niet beperkt tot 'zetelen' maar vaak ook interessante ideeën aanbrengt.

In de politieke geschiedenis van Herne behoort Julius als socialistisch voorman ook tot de tenoren. In 1958 volgt hij zijn vader Jozef op in de gemeenteraad. Als raadslid blijft hij actief tot in 1970. Zijn collega’s zijn beducht voor zijn inzet voor de gewone man, zijn dynamisme en zijn pienterheid.
 
Julius is ook de man achter Holveo of Het Oude Land van Edingen en Omliggende, waarvan hij overigens de voorzitter is. Deze gewestelijke kring voor oudheidkunde, geschiedenis en heemkunde van Zuid-Pajottenland sticht hij samen met wijlen E.P. Roeykens in 1973. In HOLVEO verschenen tot nu toe meer dan 180 bijdragen over Herne en haar deelgemeenten, waarvan een 25-tal van zijn hand.
 
De cultuurcarrière van een veelzijdig man als Julius Ost samenvatten is geen sinecure. Achter Julius schuilt een wandelende reisgids, een welbespraakt orator, een voortreffelijke voorzitter, een gedreven politicus, een sociaalvoelend en dienstvaardig man, een rijk belezen persoon met een fijne pen en vooral een liefhebber en promotor van cultuur.

De cultuurprijzen worden officieel uitgereikt tijdens een academische zitting op 6 juni.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief