HERFELINGEN - Energiesnoeiers aan het werk

C21

HERFELINGEN - Energiesnoeiers aan het werk

Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__2_
Gastvrouw Ester Van Lathem en Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie en leefmilieu - Foto's Deschuyffeleer
 
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__5_
Micheline De Mol, voorzitter Opbouwwerk Haviland
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__15_
Murielle Quadflieg Opbouwwerk Haviland
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__1_
Toelichting project "Energiesnoeiers aan slag"
 
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__8_
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__10_
Energiesnoeiers_herfelingen_-_deschuyffeleer__16_
Vanuit het provinciebestuur kan Opbouwwerk Haviland rekenen op logistieke ondersteuning ter waarde van 20000 euro voor de aankoop van een bestelwagen.
 

Ten huize van Ester Van Lathem in de Molenstraat in Herfelingen belichtte Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie en leefmilieu, grote en mindergrote energiebesparende werken uitgevoerd door “Energiesnoeiers”. Dit zijn mensen uit de sociale economie die in het kader van de energiebesparing worden ingezet om eenvoudige werken uit te voeren bij particulieren. Zo krijgen kort geschoolden en langdurig werklozen via sociale organisaties een zinvolle job. Ook het milieu en de portemonnee varen er beter bij. Het project kadert in het sociale economiebeleid van Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant vond in Opbouwwerk Haviland dan ook een welgekomen partner. “Vanuit het provinciebestuur kan Opbouwwerk Haviland rekenen op logistieke ondersteuning ter waarde van 20000 euro voor de aankoop van een bestelwagen voor de ploeg. Voor de eigenlijke promotie van isolatie van woningen voorziet de provincie voor 2010 een budget van nagenoeg 2 miljoen euro grotendeels opgedeeld in 1,4 miljoen euro voor subsidies en 0,5 miljoen voor renovatieproeven”, aldus gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.      
 
“Zeker in deze wintermaanden swingen de energiefacturen de pan uit. Bovendien zijn veel oudere huizen slecht geïsoleerd”, zegt Micheline De Mol, voorzitter van Opbouwwerk Haviland. Zij lichtte ter plaatse de inhoud van het takenpakket en het effectief plaatsen van de isolatie door de energiesnoeiers toe. “Uiteraard krijgen de energiesnoeiers eerst een opleiding vooraleer ze als isoleerder aan de slag kunnen. Door een verkeerde plaatsing kunnen immers koude bruggen ontstaan of kan het isolatiemateriaal vochtig worden waardoor het effect van isolatie dan grotendeels teniet gaat.”, aldus nog de voorzitter. “Er zijn steeds meer energiesnoeiers beschikbaar voor het plaatsen van isolatie onder hellende daken of op de zoldervloer. Het gaat hier om één van de meest rendabele energiebesparende investeringen maar zij dient alleszins met de nodige vakkennis of onder deskundige begeleiding te gebeuren.”, besluit Micheline De Mol.
 
Ook voor Ester Van Lathem zijn de werken en de subsidies zinvol en financieel interessant: “Al enige tijd was ik mij ervan bewust dat een degelijke zoldervloerisolatie zowel mijn woning als mijn geldbeugel kon dienen. Daarom legde ik dan het oor te luister op een informatieavond over isolatie Zo kwam ik dan ook in contact met Opbouwwerk Haviland. Op basis van de aangereikte informatie nam ik de beslissing een bestek te laten opmaken. De kostprijs voor het leveren en plaatsen van rotswol van 18 cm kost zo’n 3500 euro. Na aftrek van de subsidies vanuit de verschillende instanties blijft slechts 1000 euro te mijnen laste”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief